Gazdaság - Zavar az étel/ital automaták bekötésénél

2016.08.08. 11:41 :: Dörnyei József

Jó ideje tervezi a NAV, hogy bekösse az étel/ital automatákat a NAV rendszerekbe, hasonlóan a kasszákhoz. Pár hete megjelent az erről szóló törvény tervezet és nem sikerült túl fényesre. A problémát a magas havi költségek jelentik.

Magyarországon 34K automata üzemel. Az árbevételükre elég vad becslések vannak. Mivel eddig elég nagy volt a "fekete" árbevétel, ezért nincsen rá pontos statisztika. Saját bevallás alapján 20 Mrd az éves árbevétel, függetlenebb becslés szerint 50 Mrd.

A saját 20 Mrd-os becslés azért is kevéssé hihető, mert ha a NAV rá akar terhelni valamit a szektorra, akkor nyilván előnyösebb, ha kisebb árbevétel mondanak. Ha reklámozni akarják a szektort, akkor pedig jobb a több. Pár éve még a hivatalos árbevétel is 30 Mrd volt. :-) Persze ez még a NAV adózás előtt.

A továbbiakban 40 Mrd-os árbevétellel számolok, ami valószínűleg közelebb van az igazsághoz.

Ez majdnem pontosan 100K/hó árbevételt jelent automatánként. Természetesen ez átlag. Vannak jól teljesítő és kevésbé jól teljesítő automaták.

Az automaták egyszeri bekötésének a költségét a NAV tervezi kifizetni. Ennek a költsége 100-150K. A költség magasnak tűnik, más országokban ez a költség jelentősen alacsonyabb.

Mivel ezt a NAV fizeti, ezért ez igazából a NAV problémája.

Terveznek azonban még havi költséget is. Az egyik a net költsége, ami 500Ft/hó és vállalható. A másik költség egy úgynevezett "felügyeleti szolgáltató", aminek jóval vaskosabb díja lenne, havi 5K. Ennek semmi szerepe nem lenne, csak begyűjtené a pénzt. Papíron lenne némi dolga, de igazából nem csinálna semmit.

Szvsz. politikailag nem vállalható egy ekkora korrupció szagú húzás. A jelenlegi helyzetben senkinek sem érdeke az ellenzék erősítése, ezért nem kell nekik ingyen muníciót adni.

A helyes szabályozást leírom ide, hogy ne kelljen gondolkodnia senkinek rajta a NAV-nál:

- A jelenlegi automatákat be kell kötni a NAV-hoz. A költséget a NAV állja. A magas költséggel senkinek nem lesz baja, ha a NAV fizeti.

- A be nem köthető automatákra a maradék üzemidőre átalány adót kell szedni. Elő kell írni, hogy mozdítani az automatát nem szabad, tehát nem lehet áttenni egy forgalmasabb helyre. Ezzel kizárjuk azt az opciót, hogy ezek kerüljenek a frekventált helyekre, mert úgy jobban megéri. Előbb-utóbb tönkremennek és kiesnek a rendszerből. A maradék üzemidőt lehet korlátozni x évre. Az x-re én nem tudok számot mondani, meg kell beszélni a szervezetükkel.

- Az bekötött automaták internet elérését a tualjdonosnak kell fizetnie. (kb. 500 Ft/hó)

- A "felügyeleti szolgáltatót" el kell felejteni. Helyette az automaták karbantartó cégeinek kell előírni a NAV berendezés karbantartását. Az automatákat ma is karbantartják...

- Az új automatákba egy szabványos NAV berendezést telepítését kell előírni. Ha egy automata nem tud kapcsolatot tartani ezzel a berendezéssel, akkor nem forgalmazható Magyarországon.

- A NAV nagyon könnyen le tud ellenőrizni egy automatát, amit célszerűen el is kell végeznie időnként. Vesz pár kávét és nézi a beérkező adatokat. Ha 5 kávéból 2 adata érkezett meg, akkor mehet a rendőrautó a tulajhoz... A csalás ugyanúgy ritka lesz, mint az online kasszáknál, mert a lebukás kockázata 100%.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr319835356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2016.08.09. 06:39:55

Mondjuk ezt a magas bekötési költséget nem értem. Annak idején ennél olcsóbban lehetett online pénztárgépet venni, az automatákban pedig ennél még olcsóbbnak kell lennie, hiszen nem komplett berendezésről van szó csak egy kis részéről.

Jó, valahogy rá kell közni a meglévő elektronikára, de az szerintem nem nagy gond, gondolom ezek valamilyen szinten azért kompatibilis részegységeket használnak.

bkkzol 2016.08.09. 06:44:24

Lehet, hogy hiányos, nem tökéletes a törvény, de nem kellene ennyire rinyálni! Huszon éve bemondásra fizettek adót, ez a nevetséges. Országos szinten nem kis pézzel játszadoznak.
Volt pár évtized szabadrablás, most vége.... ennyi.

2016.08.09. 07:55:28

Újabb szegmense a gazdaságnak, amelynek az orrára koppint a felcsúti gennyláda és brigádja.
Csak így tovább! Bár gyanítom, még ez sem lesz elég ahhoz, hogy a 35% fidesz-birka feleszméljen vagy legalább gondolkodni kezdjen.
Igaz, az eggyel fentebb hozzászólás pontos rajzolata a takonygerincnek.
Ezek azok a polgárok, akik akkor is a fityiszre szavaznak, ha a szájukba szarik a nagyvezír.
Hajrá!

Ennyi.

midnight coder 2016.08.09. 08:03:39

@Látens Inszinuáció: Ha az az orrukra koppintás, hogy szegénykéimnek immár adót kell fizetniük, hát csak koppintsanak.

$pi$ 2016.08.09. 08:32:54

@midnight coder: "immár adót kell fizetniük"

Igen, az ellenzék szerint nyilván ez is valami hatalmas nagy mutyi lesz, hogy ti. az automatásoknak is kell adót fizetniük.

Ahogyan visszaemlékszem az elmúlt évekre az ellenzéket mindig rohadtul kiakasztotta, ha valakinek adót kellett fizetnie, de valahogy az, hogy nekem mindig is kellett adóznom nem bántotta őket. :D

Van ezeknek az automatásoknak valami szövetsége, az már napok óta rinyál, hogy miért is teljesen lehetetlen az egész, de persze az, hogy bemondásra fizettek adót teljesen európai volt nekik is. :D

Mer' amikor tesztelik a gépet arra is kell adót fizetni. :D :D Milyen átlátszó már!

$pi$ 2016.08.09. 08:35:19

@Látens Inszinuáció: "Igaz, az eggyel fentebb hozzászólás pontos rajzolata a takonygerincnek. "

És még gyűlöletkeltőek is a mocskok, nem? :D

Muad\\\'Dib 2016.08.09. 08:45:20

@Látens Inszinuáció:
Halkan megsúgom, hogy az automatát üzemeltetők jelentős része egyetért a nav-os bekötéssel. Nem ezen van a vita, hanem a költségeken.
süti beállítások módosítása