Gazdaság - A dolgozók mobilításának támogatása

2016.05.19. 16:20 :: Dörnyei József

A kormány a héten indította el a dolgozók mobilításának a támogatását. Ezt a számukra legegyszerűbb eszközzel tervezik megvalósítani, ami adóengedményt jelent. A feladat azonban nem ennyire egyszerű, ha gyorsan akarnak lépni, akkor gyakorlati támogatást is kell biztosítani.

Az ország egyes vidékein már 3% alatti a munkanélküliség, ami Magyarországon a teljes foglalkoztatottságot jelenti ma. 2000-2010 között már bármi 6% alatt a teljes foglalkoztatottságot jelentette, 3% nem is volt sehol. Ma a szociális támogatások megnyirbálása után a 3% a teljes foglalkoztatottság. Ez alá még a US legkonzervatívabb államaiban sem megy le a szám. Kb. 3% az, aki valamiért éppen nem dolgozik. Pl. jobb munkahelyet szeretne, vállakozásba kezd, gyereket nevel, bármi mást csinál.

Mindenesetre ma Magyarország egyes részein gyakorlatilag nincsen munkanélküliség. Ez komoly probléma, mert ez azt jelenti, hogy a gazdaság nem jut munkaerőhöz.

A hiány pótlásának egyik módja az, hogy munkaerőt hoznak abból az országrészből, ahol van felesleg. Ilyen országrész van Magyarországon, tehát van forrás.

Az adókedvezmények segíteni fogják a folyamatot, de a lakhatás megoldása egy nagyon lassú folyamat Magyarországon.

Gyakorlati támogatás szükséges. Ennek a gyakorlati támogatásnak a célja az, hogy olcsó és rugalmas munkásszállást biztosítson az érintett településeken.

Amit érdemes lenne használni, az a konténer lakások módszere. Széles körben használt megoldás ennek a problémának a kezelésére.

A konténer lakás mobil. Egy szabvány konténer a lakás külseje. Ezt könnyű rakodni és szállítani is, mivel erre épül a világkereskedelem.

A helyigény kicsi, mert a konténereket nagyon sok "emelet" magasan lehet pakolni, tehát simán lehet 5 emelet magas lakóegységeket építeni. A hozzáféréshez szabvány lépcsőrendszert lehet nagyon gyorsan telepíteni.

A konténer lakás nem igényel "nagy" alapozást, csak sima beton felület kell alá. Ha beépített mellékhelyiség van, akkor biztosítani kell a vizet, csatornát, amit ebbe az alapozásba kell beletenni, de mivel szabványos, ezért nem kell különösebb tervezés hozzá.

Amit a kormánynak tennie kellene az az, hogy az ipari parkokban létre kellene hozni ilyen konténer lakóparkokat. Ezeket túl kell tervezni, tehát ha ma kell 200 lakás, akkor a parkot 500 lakásra kell építeni. Mivel csak az alapozást kell megépíteni, ezért ez extrém olcsó. Utána a konténereket kell csak beemelni és készen is van a lakópark. Ha megnövekszik az igény, akkor csak be kell tenni még 50 db konténer lakást.

Az egészet lehet kevert állami-magán módon végrehajtani.

Pl. az állam építi a lakóparkot, a magán szektor pedig megvásárolja és telepíti a konténer lakásokat.

 

2 komment

Címkék: Gazdaság Munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr228732316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.05.20. 00:26:17

Nem is kell államilag építeni semmit. A meglévő mindenféle, a dolog működéséhez szükséges szabványok miatt elég lenne a hozzávaló jogszabályok megalkotása. Ami nem feltétlenül kellene hogy nagy kihívás legyen ha a szándék megvan. A keskennyomtávú vasutakról szóló törvényhez nagyon megvolt, rekordidő alatt meg is született pedig akkor még el sem hangzott felcsút és vasút együtt...
Egyszintes konténerháznál teljes beton alap sem kell, mérettől függően 4-6 betontömb, egy kőműves, egy lepukkant kútfúró ifa és egy betonmixer egy hosszú műszak alatt kb "megalapoz" egy 200 konténeres parknak. A csöveket meg majd szalagátvágás után leássák... :)
Az hogy még mindig nem futott fel a konténerház-építés, eléggé beteg gondolkodásmódunkra vall. Pedig már évekkel ezelőtt is volt rá példa hogy egy egész óvodát építettek konténerből mert fele annyiból kijött mint "téglából".
A szállítás két telepítési helyszín között meg még egyszerűbb is lehet mint a daru+teherautó kombó. www.keptelenseg.hu/kozlekedes/kontenerszallitasi-alternativa-96243

Robur 2016.05.23. 10:44:51

Na megmondtam, hogy megmondtam. Ugye megmondtam, hogy ez lesz.
süti beállítások módosítása