Világpolitika - Az egyesült emberiség nem működőképes

2016.04.21. 15:11 :: Dörnyei József

Az emberiség egyesítésére sok kísérlet volt. Minden ambiciózus vezető megkísérelte. A névsor impozáns.

Nagy Sándor

Bonaparte Napoléon

Adolf Hitler

Andrea Merkel

Soros György

Az egyesült emberiség a jelenlegi társadalmi/gazdasági/technológiai szinten nem működőképes. Egyelőre nem is látszik olyan szint, amin valaha működőképes lehet.

Az egy teljesen másik kérdés, hogy "jó" lenne-e, ha lenne és szeretné-e a föld lakóinak a többsége, ha megvalósulna. Mivel nem lehetséges, ezért a kérdés nem relaváns.

A probléma nem nagyon egyszerű, de nem is érthetetlenül bonyolult.

Minden polgár valamilyen államhoz tartozik. Az egyes államok a saját lakosaik igényeit próbálják kielégíteni a lehetőségeikhez képest.

Minél kisebb egy állam ez annál jobban sikerül és minél kisebb az állam, annál kevesebb lesz az a polgár, aki kiesik az elviselhető szintből. Az elviselhető szint mindig helyi, ezért kisebb államok esetén jelentősek lehetnek a különbségek az egyes kisebb államok között.

A nagy államokban a történelem során mindig nagy számú polgár élt az elviselhető szint alatt.

Ennek az oka nem a rossz akarat vagy a nemtörődömség, hanem az, hogy egy nagy államot egyszerűen nem lehetséges eléggé pontosan vezérelni, valamint az elviselhető szint is magasabb egy nagy államban, mint egy kicsiben.

A nagy államokban kis állam méretű területek és azok teljes lakossága tud az elviselhető szint alá csúszni. Erre történelmi példák sokasága van, de ez ma senkit nem érdekel, nézzük a jelenkort. A US több városa teljesen leromlott állapotban van. Több tagállama állandó csődben van. Az EU "déli" államaiban hasonló a helyzet. Görögország folyamatos államcsődben van már több, mint egy évtizede.

Ezek a városok, területek, országok azért vannak ebben a helyzetben, mert a felettük álló állam vagy államcsoport törvényei/szabályai élhetetlenné teszik őket. A törvények/szabályok úgy általában működnek, de ezeket kinyírják.

Ha ezek nem lennének része a "nagy" államnak, akkor saját, rájuk szabott törvényeket/szabályokat hoznának, amivel működőképesek lennének.

A nagy államokban ezeknek a városoknak, területeknek a lecsúszás, a teljes elnéptelenedés a sorsa.

Az erőforrások azonban mindenhol végesek és egyszer elfogynak. Ez érvényes még az olyan nagy területekkel rendelkező országokra is, mint a US v. Oroszország. Az EU-ra különösen érvényes. Az EU-ban kevéssé megengedhető az, hogy pl. Görögország lecsúszik és ott senki sem lakik, míg Németországba költözik egy extra 80M polgár. Ilyen méretű népmozgás egyszerűen gazdaságilag lehetetlen, valamint társadalmilag is túl nagy feszültségeket okoz.

A tömeges migráció, ahol pl. 1 milliárd ember betelepedik pl. Németországba a jelenlegi forrás övezetekből, azonnali katasztrófát okoz. Már az a 2 M ember is durván megemelte a társadalmi feszültséget, aki Németországba eddig betelepült.

Az emberiség egyesítése nem lehetséges. Még hasonló fejlettségű és kultúrája területek egyesítése sem megy, jelentősen eltérőek egyesítése pedig katasztrófális eredményeket produkál.

Amit nem lehet véghezvinni, azt nem szabad erőltetni. A fenti úriembereknek érdemes lenne magukba szállniuk és feladni a hülyeséget. Ezt ők persze nem fogják megtenni. Ezért a támogatóiknak kell elfordulnia tőlük. Ami viszont szépen, lassan megtörténik.

5 komment

Címkék: Migránsok Világpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr98650168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savrola 2016.04.21. 16:03:23

Hogy mi is a baj az emberiséggel, azt Daniel Quinn nagyon szépen leírta műveiben (pl.: Izmael vagy B-története). Az amit Dörnyei úr feszeget, csak egy kis szelete, de igaz.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.04.21. 16:41:42

@savrola: Nem nevezném "baj"-nak. Ilyen az ember. Ha nem lenne ilyen, akkor már réges-régen kihalt volna. :-)

savrola 2016.04.26. 13:27:11

@Dörnyei József: Ez nem teljesen így van. Nagyon sok kultúra annak ellenére nem halt ki (legalábbis nem emberi beavatkozás következtében), hogy nem vált "elvevővé" (ahogy D. Quinn fogalmaz), hanem megmaradt "meghagyónak", és a kultúrájuk továbbra is életképes. Egészen addig, amíg az emberi faj másik kultúrát képviselő tagjai el nem pusztítják őket (lsd. indiánok kiirtása).

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.04.26. 14:55:09

@savrola:
Ha egyesítjük az emberiséget, akkor elvesszük az ilyen kultúrák lehetőségét attól, hogy megvédjék magukat. Per pillanat megvan a lehetősége egy országnak arra, hogy ne engedje be azokat, akik lerombolnák.
Ha egyesítjük az emberiséget, akkor ezek az "invazív" kultúrák mindenhova eljuthatnak is kipusztíthatják a többit.

Ha ez a biológiában fordul elő, akkor az tilos. A természetben sok állatfaj pusztult ki emiatt. Lásd Magyarországon a Buda betelepítése.

Ha engedjük, hogy a kultúrák megöljék egymást, akkor a föld szegényebb lesz, mert nem lesznek kultúrák, hanem csak egyetlen marad.

Untermensch4 2016.05.14. 19:34:13

@Dörnyei József: "Az emberiség egyesítése nem lehetséges. Még hasonló fejlettségű és kultúrája területek egyesítése sem megy, jelentősen eltérőek egyesítése pedig katasztrófális eredményeket produkál."
Az invazív kultúrák sem tudják magukat változatlanul megőrizni, mindig van kölcsönhatás. A "britek" (az egyszerűség kedvéért nevezzük őket így) pl nagyon megváltoztak a nagy világhódítás és civilizálás közepette, és nem csak a technikai fejlődéstől. Nem is csak akkor amikor az inga visszalendült és elkezdtek betelepülni hozzájuk a gyarmati lakosok.
Nagy Sándor esetében már egy generáció alatt visszahatottak kulturális szempontból a meghódítottak a hellénekre. Akik nem is voltak egy annyira homogén kultúra mint ahogy ez így messziről látszik.
A túlterjeszkedés szükségszerűen széttöredezéshez vezet, látszólag kihalt kulturális elemek is továbbélhetnek. A felsoroltak inkább a túlerőltetett expanzióra jó példák (kivéve Soros)amikor hirtelen megállítódik a növekedés és ettől a folyamatos terjeszkedést igénylő rendszer összeomlik. Merkel (és az eu, nem egyedül csinálja és nem is vele kezdődött) esetében ez nem annyira térképre mint demográfiai adatsorokra lesz kirajzolódó, ha jobban ismerném S.György munkásságát akkor az ő esetében is lehet hogy egy absztraktabb modellre vetíthető lenne ez a "terjeszkedési paradoxon", bár vszeg a gazdaságon keresztül, áttételesen.
süti beállítások módosítása