Technológia - A legfontosabb alkatrész a PC-ben

2016.04.14. 11:14 :: Dörnyei József

Jelenleg a legfontosabb alkatrész a PC-ben az SSD. Ezen áll vagy bukik az, hogy mire és hogyan lehet a gyakorlatban használni a PC-t/laptopot.

Az SSD ára mára már szerencsére olyan alacsony szintre esett, hogy egy használható méretű SSD-t már be lehet szerezni 120GB - 20K, 250GB 30K körül.

Amit mindenképpen figyelembe kell venni a döntéskor az az, hogy az SSD-nek van egy használható élettartama, ami egyenesen arányos a méretével. Ami azt jelenti, hogy ha egy 120GB-os mondjuk 8 évet bír ki átlagos használat mellett, akkor egy 250GB-os 16 évet bír ki ugyanolyan használat mellett.

A gyakorlati különbség az indításnál van. Egy SSD-vel felszerelt PC v. laptop 1 perc alatt elindult és használható is, tehát nem homokórázik már. Egy HDD-vel felszerelt PC-nél ez az idő 5+ perc, egy laptopnál még több.

Az SSD-re telepített programok is gyorsabban indulnak el, de itt már nincsen ekkora különbség.

A gyakorlati használat során a gyors indulás azt jelenti, hogy a felhasználó sokkal többet fogja használni a PC-t, mert nem lesz ott az elborzasztó 5+ perc várakozás. Tehát ha meg akar nézni bármit gyorsan a neten, megteheti és nem kell a táblagépen sz*pnia a borzasztó browseren, billenytyűzet és egér nélkül.

A másik dolog az, hogy a felhasználó sokkal többet lövi le a PC-t, mert nem kell sokat várnia, ha legközelebb használja.

Tehát ha pl. lemegy vacsorázni, akkor már lelövi a PC-t. Ha HDD-je van, akkor nem lövi le, mert az 5+ perc indítást jelent.

Ez energia megtakarítást jelent. Nem nagyon sokat, de mégis.

Mindenkinek azt javaslom, hogy ne az SSD-n spóroljon. Tervezze bele a budget-be. Aki kész gépet vesz, az csak SSD-vel felszereltet vegyen. Laptopnál ez különösen fontos, mert később a HDD már nem lesz lecserélve SSD-re. Túl sok macera lesz vele és a végén el fog maradni. A laptop-os HDD-k még sokkal lassabbak (50%), mint a PC-s HDD-k. A laptopok többsége ezért olyan lassú.

Természetesen a legjobb a kettő együtt. SSD az OS-nek és a gyakran használt alkalmazásoknak, pl. Office. HDD pedig minden másnak.

A már meglevő gépünket és újjá lehet varásolni egy SSD-vel. A csere borzasztó egyszerű. Kell venni egy SSD-t és még a vásárlás előtt meg kell nézni a gépünkben, hogy van-e hozzávaló kábel és beépítő keret. Ha nincsen, akkor ezeket is vegyük meg az SSD-vel együtt.

Ezután be kell szerelni az SSD-t a gépbe.

A system drive-ról le kell takarítani annyi programot/adatot, hogy ráférjen az SSD-re. Ehhez lehet, hogy kell egy külső HDD, amit akár kölcsön is kérhetünk egy ismerőstől.

Ezután a netről le lehet keresni egy drive copy-t, ami a teljes system drive-ot átmásolja az SSD-re.

Majd át kell kapcsolni a PC-t/laptopot, hogy az SSD-ről induljon el.

És készen is vagyunk. Nincsen semmi probléma az OS-el, mert az OS-t nem zavarja, ha kicseréljük alóla a meghajtót.

1 komment

Címkék: Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr218604658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BeZol 2016.04.14. 14:22:11

Aki teheti, az ma már legalább 240-256gb-os SSD-t vegyen, mert a 120ashoz képest 1,5xeres áron kapunk 2xer akkora tárhelyet, ill. nagyon hamar elfogy a 120gb, én legalábbis folyamatosan hadilábon állok miatta, szívem szerint pedig 512gb-os lenne a legjobb, viszont akkor már mi megy a merevlemezre :) (már ha lehet az is a gépben)

Az élettartam miatt nem kell aggódni, mert már több merevlemezem halt meg 4-7 éves korban, és egyelőre a 2010 szeptemberben vásárolt első generációs SSD-m vmelyik tesztprogram szerint 93%-os állapotban van még most is. Előbb lesz komplett gépcsere, minthogy az SSD elhasználódjon.

Az SSD-ben mivel nincs forgó alkatrész, ezért könnyebb és kevesebb áramot is eszik, na ez egy laptop esetén duplán jó ugye.

A fő probléma az SSD-re váltásnál az, hogy laptopok esetén az olcsóbbaknál nincsen szerelőnyílás (sőt, van ahol már az akksi sem húzható ki!), így teljesen szét kell bontani a laptopot, ami ugye garanciavesztéssel jár (viszont youtube-on minden típusra van videó, hogy mit hogyan kell csinálni). HA a megvételkor kérem az SSD-t, akkor pedig 20ezer Ft helyett 30-35ezret gombolnak le rólam, ami természetesen nem szimpatikus. A laptopok egyébként a sokkal lassabb processzoruk (a többség fele olyan gyors mint egy asztali gépé) mellett azért is lassabbak, mert a merevlemezük 5400-on pörög 7200 helyett, tehát még ez is rátesz egy lapáttal az agyhalottságra. (persze energiatakarékosabb)

Nekem fél éve kezdett el haldokolni a 2011 év eleji i3 350M-es laptopomban a merevlemez (szokásosnál is hosszabb töltési idő, durva beakadások már windowsban is), viszont mióta SSD van benne, a windows betöltésekor a windows logót már nem is látom (mikor össze állna a 4 színből a jel), mert már tovább is ugrott, olyan gyors. Erre ellenpélda a most szeptemberben vásárolt 5xxx szériás i3-as laptop a merevlemezével. Hát én megőőőszülök mire az egyáltalán betölt, vagy néha az a 10+ másodperc mire egyáltalán felugrik a böngésző. Siralmas. Utálom, mikor azon kell vmit telepítgetni szívességből.
süti beállítások módosítása