Technológia - Gyakorlat - Épület hőszigetelés

2016.04.12. 10:22 :: Dörnyei József

Magyarországon és talán mindenütt még mindig elég új az "erős" hőszigetelés technológia. Emiatt a mai napig jönnek elő gyakorlati tapasztalatok, amikre senki sem számított, mégis léteznek.

Az első ilyen gyakorlati tapasztalat a födémszigetelés. A födémet régen salakkal vagy hasonló anyaggal szigetelték le, amire esetleg került egy beton fedés (5 cm). Ma a födémre egy vastag szigetelő réteg kerül - polisztirol v. üveg/kőzetgyapot, amire általában ráhúznak egy beton fedést.

Az első gyakorlati probléma az, hogy ha a szigetelés vastag (20-30+ cm) és polisztirolból van, akkor a napi hőmérséklet változás miatt a polisztirol kitágul és összehúzódik, ami összetöri a fedőbetont. Az összetört fedőbeton nem okoz igazi problémát, de csúnya és a víz keresztülfolyik rajta.

A megoldás itt az, hogy fedőbeton helyett járólapokat (5 cm) teszünk a szigetelésre. Ennek nagyon sok előnye van. A járólap szép. A vízáteresztés ellen és a szigetelés miatt is kell alá tenni egy műanyag fóliát. Bármilyen hiba vagy szerelés során nagyon egyszerűen fel lehet szedni, majd visszatenni a járólapokat. Például légkondi beszerelésekor, napelem telepítésekor. Ha valakinek nincsen pénze azonnal 30 v. 50 cm szigetelést letenni, akkor letehet annyit, amennyire van pénze és pár év múlva egyszerűen ráteheti a kívánt extra szigetelést.

A második gyakorlati probléma az, hogy az élővilág elkezdi használni a hőszigetelést. A legjobban bosszantó fejlemény az, ha egy harkály kivés egy odut vagy többet, majd ebben beleköltöznek más madarak. Ezeket az odukat jellemzően az eresz alá vési a harkály, tehát magasan van, esetenként jóval magasabban, mint amit a tulajnos józan belátással el tud érni. Elvileg 6 m nem nagy távolság, de 6 m magasságból leesni csak egyszer szokott az ember. Ez a magasság simán lehet 30 m is egy társasháznál. Hangyák, darazsak és más rovarok is beköltöznek a hőszigetelésbe, ami megint nem egy nagy öröm. Ez ellen védekezni nem lehet, sajnos folyamatosan javítgatni kell az okozott kárt.

A harmadik probléma az, hogy az ablakok beépítésekor nem vízszigetelik a használt hőszigetelőt. Az ablakokat jellemzően a helyére csavarozzák, majd a rést a falazathoz kifujják púrhabbal. Ez egy nagyon rossz technológia, mert a purhab vékonyabb, mint a falazat többi része, ezért ott mindenképpen egy hőhíd jön létre, amin télen lecsapódik a pára. Ez a víz belemegy a purhabba, ami emiatt teljesen elveszti a hőszigetelő képességét. Emiatt még erősebb lesz a hőhíd és még több pára csapódik ki az ablak keretén.

A megoldás az, hogy a purhabot vízszigeteljük. Erre vannak kész megoldások, de simán megoldható házilag is műanyag fóliával. A házi megoldásnál a műanyag fóliát úgy helyezzük el, hogy befele nézzen a vízszigetelt fele (könnyen 3 oldalt tudunk vízszigetelni - U alakra hajlítva a műanyag fóliát és a túloldalról befújjuk a purhabot) Ebben az esetben télen a szoba felől nem tud a víz beszivárogni a purhabba, kívülről pedig nincsen víz ugye. Ez a megoldás mindenképpen jobb annál, mintha nem lenne semmi vízszigetelés a purhabon.

komment

Címkék: Építkezés Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr978590188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2016.06.05. 19:22:36

Drága műanyag ablakok helyett esetleg javasolnám a három rétegű fóliát. Az egyes fóliarétegek közé 2,5 cm vastag cseréplécet kell helyezni. Így, mintegy 5,0 cm vtg. ablakot kapunk. :))
süti beállítások módosítása