MNB - A bróker szabályozás helyes útja

2015.04.28. 15:47 :: Dörnyei József

Van egy olyan lehetőség is a bróker szabályozásra, ahol a visszaéléseket szinte teljesen ki lehetne zárni. Leírom a megoldást, hátha elolvassa valaki, aki végre is tudja hajtani.

Az MNB már a helyes irányba nézegetett, a megoldás a Keler Zrt. A Keler Zrt. per pillanat csak nagykereskedelmi brókercég, de fel lehetne turbózni kiskereskedelmi brókercéggé.

A változtatás lényege az, hogy részvény és egyéb értékpapír kereskedelmet csak és kizárólag közvetlenül a Keler Zrt.-.n keresztül lehessen bonyolítani.

A mai brókercégeket a "profi" befektetők teljesen ki is hagyhatják, ők a rendeléseiket leadhatják a Kelernél közvetlenül és nincs másik bróker céggel kapcsolatuk.

A legtöbb befektetőnek szüksége van a hagyományos bróker cégek tanácsaira. Ők nyitnak mindkét helyen egy számlát. Rendelés esetén (vétel/eladás/limit, stb.) a kisker brókercégüknél leadják a rendelést, majd a Kelernél jóváhagyják egy jelszó megadásával.

Ezzel teljesen lehetetlen lesz az, hogy a kisker bróker cég csaljon.

A kisker brókercég végezhet portfólió kezelési tevékenységet is. Ebben az esetben a brókercég szakembere elküldi a kisker rendeléseket az ügyfelének. Az ügyfél pedig engedélyezi őket.

Engedélyeznék ezen felül bárkinek automatikus engedélyt is. Ebben az esetben a Keler automatikusan engedélyezi a brókercég felől bejövő rendeléseket. Ez esetben természetesen már lehetőség van a csalásra. Erre fel kell hívni az ügyfél figyelmét természetesen. Ha egy ilyen számlán csalás fordul elő, akkor az az ügyfél kára, az ügyfél nem jogosult semmiféle kárpótlásra semmilyen alapból.

A Keler díjszabása per pillanat nagy ügyfelekre készült. A megnövekedett munka miatt szvsz. jelentősen meg fog nőni a forgalma, ergó lehetne csökkenteni a díjakon. Ma egy részvény tranzakció ára 2*750Ft - 750Ft az eladónál és a vevőnél is.

A Kelernél lehetne árulni pl. állampapírokat a lakosságnak. A tőzsde egy olyan állatfaj, ahol remekül lehet árulni az állampapírt, mert van, amikor a polgár nem tud jó részvényt találni magának és olyankor hajlamos megpihentetni a pénzét állampapírban. Szvsz. a mai tőzsdén befektetett pénz egy jó része állampapírba vándorol át, ha van rá olcsó lehetőség.

A brókerbotrányok megmutatták, hogy mi a nem járható út. Ennek a károkon felül haszna is van, rámutat arra, hogy mi a járható út.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr217406160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása