Gazdaság - A 0%-os SZJA

2015.03.09. 17:33 :: Dörnyei József

OV-t igazságtalan támadások érik az ellenzék soraiból. Azt merészelte mondani, hogy a 0%-os SZJA az ideális. Ez kiverte a biztosítékot az ellenzéknél.

Természetesen egyik félnek sincsen igaza. Az SZJA mértéke ugyan nem mindegy, de a bérnél nem az SZJA számít, hanem a harács. A harács az összes bérre rakódó adó és járulék összesen. Ennek a mértéke alig változott a FIDESZ éra alatt. Bajnai alatt valahol 50% felett volt, ma valahol 50% alatt van.

Tehát a harács mértéke állandó.

A FIDESZ magát az SZJA-t csökkentette, de bevezetett helyette például egy SZJA2 adónemet, amivel megint adott egy jó nagy pofont az "egyszerű" adózásnak. Valamint átmahinált minden más harács adónemet. A végén azért gondosan ügyelt arra, hogy majdnem pont 50% maradjon a harács.

Ahol számít az SZJA, az a tőke jövedelmek. Ezek egy része nem fizet harácsot egy másik része egy bizonyos határig nem fizet harácsot, egy másik csoport pedig egy bizonyos határtól felfelé nem fizet harácsot.

Ha ezekkel az adózó polgár ügyesen játszik, tehát a különböző adónemeken ügyesen keletkeztet jövedelmet, akkor elérheti, hogy mindenhol csak SZJA-t fizessen, ami pedig csak 16%. Ezzel teljesen megfelelt a törvényeknek, mégis 50% helyett csak 16%-ot fizetett úgy, hogy a NAV még kukacoskodva sem tud belekötni.

Ha most az SZJA esetleg tényleg 0%-os lenne vagy még kevesebb, akkor az ügyes adózók úgy jutnának legális és "adózott" jövedelemhez, hogy nem fizettek semennyi adót.

A 16% SZJA szvsz. Magyarországi viszonylatban már most is igen kedvező. Sokan trükköznek azért, hogy tényleg csak ezt és ne többet fizessenek. Ha valamiért az emberek trükköznek, hogy azt fizethessék, akkor az a valami további csökkentésre nem szorul.

Amin OV valóban dolgozhatna, az a harács csökkentése. A harácsot érdemes lenne 30% alá vinni. Ami egy óriási lépés lenne, de nem lehetetlen. A 30% harács kb. az, amit egy EU országban bárki szívesen megfizet. A 16% természetesen még jobb, azért már sorban állna a legtöbb adózó.

komment

Címkék: Gazdaság Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr727254587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.03.09. 18:17:12

a 80%-os adónak véget kell vetni azonnal.

szar lesz, ha a hivatali üdülgetésnek vége lesz, és a kényelmes szakértgetés helyett el kell menni a flextronicsba dolgozni, de nem várhatjuk el, hogy 1 millió kivételezett aparatcsik a dolgozó emberek véréből élősködhessen mindenféle hozzáadott érték, tudás, képesség, munka, és bármiféle cél nélkül.

én egy 8%-os adót tartanék kielégítőnek, és az adózás a jelenlegi formájában szűnjön meg. meg kell szüntetni a hivatalokat, de a kórházak kivételével az ingyenes egészségügyet is, a navot szintén fel kell oszlatni.

az SZJA-t, társasági adót, TB járulékot, stb el kellene törölni véglegesen, a tranzakciós adót 1%-ra kell emelni.

a köztisztviselők bérét és a nyugdíjakat átmenetileg be kell fagyasztani néhány évre.

én egy 2-300ezer közalkalmazottat tartanék ideálisnak a jelenlegi 1 millió helyett.

balazsmost 2015.03.09. 20:51:26

sztem a jóléti társadalomban a megfelelő mértékű közteherviselés teszi lehetővé h a nyomorultak és szegények is részben v egészben hozzájussanak olyan EÜ szolgáltatáshoz amihez piaci alapon valószínűleg sose jutnának, tehát kell. Ha az össz harács mértéke 10-15-20-25% lenne az elfogadható. A tranzakciós adónak nem látom milyen szerepe kellene legyen a lehúzáson kívül. A társasági adó mértéke sztem elviselhető plána ha a személyi költségekre rakódó harács a fennt említett módon csökkenne. Közalkalmazottak: nagyon sokan vannak akik értelmes munkát végeznek, keveset keresnek és fontos h legyenek (tanár, óvónő, ápoló, orvos, kórházi egyéb személyzet, MTA kutatók stb.) bérük rendezésre szorul (nem mindenkié). 2-300 ezer közalk kevés lenne az ország heti szintű működéséhez! a NAV eltörlése ostobaság; a NAV egy nagyon fontos szerv a baj nem az intézménnyel van a baj hanem a működéssel a velejéig romlottsággal, és h kompenzációként azokat az embereket és vállalkozásokat basztatják akiktől lehet mit elvenni és elég gyengék és kicsik ahhoz h ne tudják megvédeni maguk v nem elég nagyok h különpaktumot kössenek a kormánnyal; de a NAV gyakorlatilag az igazságos társadalom egyik megteremtő végrehajtó szerve kéne legyen! gondold végig miért fizetnél adód ha nem kell?

Robur 2015.03.10. 00:13:55

Kérdés, hogy ennek meg lesz-e a fedezete vagy ennyivel csökkenti a kiadásokat, mert ha nem, újra az a helyzet áll elő mint 2010-11-ben, hogy a hülye akkor lyukat üt a költségvetésen mint a bécsi kapu. Amúgy nemrégiben mondta a Kósa Lali, hogy Magyarországon a GDP 10,6%-a a bürokrácia míg az EU-s átlag 4%! Gyanítom, hogy nem fog semmi történni, ha arányosítom a bürokraták számával akkor az 1 millió magyar bürokrata közül úgy 600 ezret ki kéne rúgni. Ezt nem merik meglépni, pedig előbb-utóbb meg kéne.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.19. 16:46:54

@Gerilgfx: @balazsmost: @Robur:

A nők nem részei a nemzetnek és még az is kérdéses, hogy egyáltalán embernek számítanak-e

Itt lenne az ideje a helyükön kezelni a nőket. Rendkívül sokba kerül, miközben csekély hasznot hoz az oktatásuk, elveszik a Férfiaktól a munkahelyeket és indokoltalanul sokat költ minden kormány az egészségügyükre.

Mi itt a Huffnágel Életmód magazinban a prostitúció maradéktalan és teljes körű legalizációja mellett törünk lándzsát. Adjunk minden 18. életévét betöltött nőnek automatikusan bárcát a személyi igazolványa mellé, aztán hagyjuk, hogy megkeresse magának a betevőt.

Az egyes kormányok hatalmas adóbevételtől esnek el azáltal, hogy szemet húnynak a nők szürkegazdasága felett. A mai technológia lehetővé tenné például azt, hogy ha egy Férfi egy szórakozóhelyen meghív egy nőt bármire, akkor azzal a tétellel azonnal növeljük az illető hölgy adóalapját, míg a Férfiak ugyanezt leírhatnák költségként.

A nők végre azzal fogalkozhatnának, amihez a legjobban értenek, nem nyomasztaná őket a megfelelés kényszere a felsőokatás padjait koptatva vagy a munkahelyeken való mindennapi helytállás közben. Bevételeikből könnyedén kigazdálkodhatnák azt a tétel, amibe a rendszeres havi védelmük kerülne, fizetnék a saját TB-jüket, nyugdíjukat.

A futatóknak köszönhetően egy csapásra eltűnne a nemi és párkapcsolaton belüli erőszak is, aminek kezelésében a jelenlegi civil nőjogi szervezetek a világon mindenhol látványosan csődöt mondtak: Minél több pénzt költünk ezek felszámolására, a statisztikák annál aggasztóbbak lesznek. Mondjuk egy csoda lett volna, ha sikerül nekik, hisz a nők védelme mindig is a Férfiak dolga volt.

huffnagel.blog.hu/2015/03/16/a_nok_nem_reszei_a_nemzetnek
süti beállítások módosítása