Kimenekülés - Új stratégia a felkészülésnél

2015.03.07. 09:48 :: Dörnyei József

Egy új stratégia terjed a kimenekülésre készülők között az utóbbi hónapokban. Eddig ez nem volt vagy legalábbis én nem tudtam róla.

Feleségem ismerősei között még vannak olyanok, akik nem menekültek ki. Az én ismerőseim sajnos már elfogytak, több, mint 90% menekült ki, a maradék pedig eléggé tehetős ahhoz, hogy akár maradhasson is.

Az új stratégia lényege az, hogy a család ingatlanát vagy ha több van, akkor az összeset még a kimenekülés előtt eladják.

Ennek több haszna van.

Elsősorban komoly fejfájástól szabadul meg a kimenekülő, mert külföldről ingatlant eladni igen problémás. Még ingatlanügynökön keresztül is.

Másodsorban az ingatlan ára komoly kezdőtőke. Lehet belőle nagyon hosszú ideig külföldön élni, nem kell azonnal bármilyen állást elvállalni és bármilyen olcsó bérletet kivenni.

Harmadsorban a kényszerű várakozás alkalmat ad a tervezett felkészülésre. Az ingatlan eladása és a teljes ügymenet lebonyolítása hónapok kérdése még szerencsés esetben is. Ez idő alatt lehet nyelvet tanulni, információkat beszerezni a célországról, esetleg aput előreküldeni, ha már van munkahely. Apu aztán élesben gyűjti a tapasztalatokat még mielőtt a család többi tagja kiért.

Ha a család eladta az ingatlanát, akkor a maradék időt még valahol el kell tölteni és erre jó a bérlet. Ezek a családok általában rövidebb időre - kevesebb, mint egy évre - bérletbe költöznek.

Budapesten az utóbbi időben megfigyelhető a bérletek számának erősödése. Ennek nem csak a most említett viselkedés az oka, más okai is vannak, de ezek a kimenekülésre aktívan készülők erősen hozzájárulnak a bérletek számának növekedéséhez.

komment

Címkék: Ingatlan Kimenekülés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr237245337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2015.03.07. 20:05:17

Egyik ismerősön pár éve így csinálta, igaz nem családosként. A történelem azóta igazolta a stratégiáját.

Clear-water 2015.03.09. 16:43:11

van benne ráció. A legtöbb embernek, aki megkeresett az elmúlt pár évben, azt tanácsoltam, hogy készüljön föl egy milkával és alapfokú nyelvvel. Ha jó szakmája van, IT, doki akkor már meg lehet csinálni pár távinterjút it, és akkor az első pár hónapot kell kibírni külhonban, aztán már jön a bevétel. A rizikó nem nagyobb, mint brókerházba fektetni.
Tőke pedig lakáseladásból van.

Robur 2015.03.10. 00:18:06

Hadd kérdezzem meg. Az ismerőseid akik kimenekülnek milyen életszínvonalon élnek. Sz'al van lakás, kocsi csak már nem tudják fenntartani vagy van hitelük stb.? Csak érdekel, hogy ma kik érzik úgy, hogy menniük kell.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.03.10. 00:37:14

@Robur:
Az én ismerőseim SAP tanácsadók általában, Magyarországon nincsen projekt, ezért menekültek ki. Általában volt egy kifejezetten egzisztenciájuk, de ez állandó bevétel nélkül igen gyorsan semmit sem ér.

Feleségem ismerősei pénzügyesek. Ők tipikus közép-középosztálybeliek. Devizahiteles nem sok van közöttük. Ők szvsz. a jobb életért menekültek ki, munkanélküli egy sem volt közöttük.
süti beállítások módosítása