MNB - Indul az NHP+

2015.02.18. 20:23 :: Dörnyei József

Az NHP+ az eddigi kettő NHP program folytatása. Mindkét NHP program teljes mértékben finanszírozva volt, egyik keretét sem tudta a gazdaság kimeríteni.

Az NHP+ program nem egy sima folytatása az NHP programokban, hanem egy bővítés. Eddig az NHP hitelt nem fizetés esetén teljes mértékben a kereskedelmi bank bukta. Ehhez képest a 2,5%-os kamat kevés volt. Emiatt a bankok nagyon szigorúan ellenőrizték, hogy ki kaphat ebből a hitelből.

Az NHP+ program szintén 2,5%-os hitelt ad a vállalkozásoknak, de a kockázat kb. felét bevállalja az MNB. Ha bebukik egy folyósított hitel, annak a felét, egy bizonyos keretösszegig az MNB fizeti.

A jelentősége ennek a változásnak az, hogy a bankok mostantól kockázatosabb ügyfeleknek is mernek majd hitelezni. Nyilván nem bárkinek, de sokkal több cégnek, mint eddig.

A hitelkeret mértéke 500 Mrd erre az évre.

Az NHP+ azt jelenti, hogy a normál vállalkozások számára a hitel gyakorlatilag 2,5%-os költséget jelent. Ezzel elvileg az összes vállalkozás versenyképes áron jut hozzá tőkéhez.

Az NHP program folytatására mindenki számított, a lazításra nem.

Ha nem lettek volna az őszi népellenes intézkedések, akkor a gazdaság valószínűleg még gyorsabban nőhetett volna, mint 2014-ben. Sajnos az intézkedések élnek és folyamatosan kárt okoznak, ezért a növekedés lassulni fog. Kérdés, hogy mennyire.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr497187035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása