MNB - Felminősített minket az IMF

2015.01.30. 22:14 :: Dörnyei József

Az IMF itt járt Budapesten, elemzett, megbeszélt és a zárójelentésében felminősítette az országot és az MNB-t is. A dolog jelentősége óriási, az ország államadósságának finanszírozása jelentősen olcsóbb lesz.

A teljes, eredeti jelentés itt található.

Az MNB jelenlegi kamatszintje az IMF szerint már magas, további csökkentést javasol. Az MNB nem fog hallgatni az IMF-re, hanem megy a saját feje után, ennek ellenére a további kamatcsökkenés borítékolható középtávon.

Az állampapírokat sokkal olcsóbban el lehet majd adni, mint eddig, a valós átlagos kamatteher a jelenleginél jóval alacsonyabb lesz. Ez középtávon csökkenti az államadósság éves kamatköltségét.

Ha az MNB jól intézi a dolgát, akkor majdnem nullára lehet redukálni a költséget. Nem azonnal, de középtávon mindenképpen. Jelenleg még 1000 Mrd/év felett van a költség - pontos számom nincsen.

Az IMF felminősítése után várhatóan az összes hitelminősítő megteszi ugyanezt. Nem azonnal, hanem amikor a következő felülvizsgálat esedékes.

A kormány sajnálatos gazdaság belező tevékenysége miatt beruházások továbbra sem lesznek mennyiségben. Ha a kormány szakítana az állatsággal, akkor a mostani felminősítés az átlagember számára is érzékelhető jelentőséggel bírna.

A hír mindenesetre nagyon jó. A FIDESZ ősz óta tartó népellenes intézkedés sorozata után főleg.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr77125407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása