Facebook link

Egészségügy - Nagyszabású változások lesznek

2015.01.26. 15:08 :: Dörnyei József

Nagyszabású változások lesznek az egészségügyben. Bezárnak kórházakat, leépítenek összesen 10K állítólag nem EÜ dolgozót, valamint elköltöztetnek kapacitásokat Budapestről vidékre.

A változtatásoknak az elsőszámú oka az, hogy csökkentsék az EÜ kiadásokat. Ahogy már korábban megírtam, folyamatos a források átcsoportosítása az egészségügyből a nyugdíjak felé, nem változott semmi 2015-ben sem, megint felemelték a nyugdíjakat és emiatt csökkenteni kell az egészségügy forrásait.

A 10K - állítólag nem EÜ dolgozó - leépítése újabb munkanélkülieket dob majd az utcára. Időzítésben pont akkor, amikor másik 40K új munkanélkülit csinált a kormány a kereskedelmi szektorból. Lesz az idén tavasszal 50K új munkanélküli.

Tervezett intézkedésről van szó, mert a kormány már tavaly ősszel megemelte a 2015-re tervezett közmunkás keretet. Tehát a kormány pontosan tudta, hogy ennyi ember ki lesz rúgva az intézkedései miatt.

A változtatások egy másik iránya az, hogy Budapestről vidékre telepítsék át a kórházakat.

Ez a lépés alapvetően nem rossz irány. A kérdés persze mindig a kivitelezés.

Magyarországon egy átlag kórház el tud végezni egy bizonyos nehézségű beavatkozást és ha annál betegebb a páciens, akkor annak annyi. Budapesten vannak olyan centrumok, ahol el tudják látni ezeket a nehéz eseteket is. Akit egy Budapesti centrum sem tud kezelni, az nem gyógyul meg.

Ha a változtatás végeredménye az lesz, hogy szétverik a Budapesti centrumokat, akkor az átlag kórház színvonalára fog süllyedni a teljes színvonal, mert nem lesz hova küldeni a nehéz betegségben szenvedő beteget.

Ha a változás végeredménye az lesz, hogy a centrum megmarad, csak Budapest helyett Győrben lesz, akkor nincsen óriási probléma.

Elvileg kiemelten kellene figyelnie a végrehajtóknak arra, hogy az orvosok ne meneküljenek ki a változások miatt külföldre. Az orvosok, akik még Magyarországon vannak, azért vannak még itthon, mert van egy egzisztenciájuk, ami ide köti őket. Ha a változások miatt ez az egzisztencia megszűnik, akkor semmi sem köti őket már Magyarországhoz. Akkor aközött kell az orvosnak döntenie, hogy Győrbe v. egy Svéd városba költözzön-e és hol kezdjen mindent újra. A választás nem feltétlenül Győr lesz...

A jelenlegi ingatlanpiac döglött és az is marad a belátható jövőben. Ha valaki költözésre akarja rávenni az orvosokat, akkor pl. egy 5 éves szerződésért cserébe meg kell vásárolnia az orvos Budapesti lakását - amit célszerűen az önkormányzat kap meg. (Majd átjátsza "baráti" kezekbe. :-) Alternatíva lehet egy bérlakás minden orvosnak, ami valószínűleg még drágább.

Sajnos szvsz. a kormány ezt a nagyszabású változást is el fogja móriczkázni - mint minden mást is. A végeredmény pedig egy újabb kimenekülési hullám lesz, most az egészségügyből és most pótolhatatlan dolgozók fognak örökre távozni.

A legfelső fidesznyikeket ez persze kevéssé fogja zavarni, az állam mindig is tudott legalább egy olyan kórházat fenntartani, ahol jó színvonalú ellátás volt. Most is van egy ilyen és ott lesz is orvos, valamint ennek a kórháznak nem kell Ózdra költöznie...

komment

Címkék: Politika FIDESZ Gazdaság Egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr607111139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2015.01.26. 22:50:37

Ezek nem normálisak. Lassan már tényleg csak a 80 éves orvosok fognak praktizálni, oszt ha azok is kihalnak mindenki mehet a weborvoshoz, de legalább ha a birkamenet nyuggerei is elpatkolnak meg fidesz maradék szavazótábora akkor megnyílik az út a változáshoz.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.27. 13:14:47

@Robur:
Előre nem írom le az egészségügyet, remélem, erre odafigyelnek.
Meglátjuk.
süti beállítások módosítása