Oktatás - Szerintem erősödött a gimnáziumi felvételi vizsga (Update)

2015.01.20. 10:20 :: Dörnyei József

Nem voltam lusta és gyorsan megoldottam az idei gimnáziumi felvételi vizsga feladatait. Tudom, hogy nem tudományos módszer, de amit én nem tudok ránézésre könnyen megoldani, az szvsz. nehéz egy általános iskolásnak.

A matematika szerintem megoldható, de a szintje kb. megegyezik a könnyített egyetemi felvételi feladatsor szintjével. Talán valamivel könnyebb, de sokkal nem könnyebb. Szerintem sok gyereknek problémát fog okozni. Az idő is kevés rá, a feladatok mennyisége nagy és munkásak, tehát kell velük számolni vagy keresgélni. Nem csak a matematika tudást méri le, hanem a koncentráló képességet és a munkavégzés sebességét.

A Magyar Nyelv szintén megoldható. Itt oda kell figyelni arra, hogy a gyereknek valóban kifogástalanul meg kell tanulnia a nyelvtant, beleértve a különleges szabályokat is. Ha ezeket ismeri a gyerek, akkor a feladatok még csak nem is nagyon nehezek. Az idő itt nem annyira húzós - ezeket a feladatokat gyorsabban meg lehet oldani.

Itt vannak az idei és utóbbi évek feladatsorai.

Megnéztem pár régebbi évet is. A feladatok az idén szvsz. egyértelműen nehezebbek lettek.

Sokan arra gondolnak, hogy a kormányzat megnehezíti a bejutást a középiskolákba és részben igazuk van. A középiskolákban elvileg csak egy keret van, aminek a mérete dönti el, hogy mennyi diákot vesznek fel. Az erősebb teszt tehát elvileg nem számít, csak a keret számít.

Másik oldalról viszont az erősebb teszt gyengébb eredményeket okoz, amivel a nyugdíjasok felé a kormány megindokolhatja, hogy miért csökkentik le a középiskola keretet. A kormánynak már csak nyugdíjas szavazói vannak, ezért lényeges a kormány számára, hogy az oktatás visszavagdalását legalább a nyugdíjasoknak el lehessen  adni. A szülők nem FIDESZ szavazók, nem számítanak, a gyerekek pedig nem is szavazhatnak, őket tényleg le lehet xarni.

Update:

A 4 osztályos gimnáziumba a felvételi színvonala kb. megfelelt az előző évek nehézségi színvonalának. Szvsz. a 6 osztályos gimnáziumi felvételi és a 4 osztályos felvételi között alig van nehézségbeli különbség. Csak feltételezni tudom, hogy 6 osztályos gimnáziumba jobban meg akarják válogatni a jelentkezőket, mint a 4 osztályosba, ahol van olyan gimnázium, ahova lehet menni felvételi nélkül is.

3 komment

Címkék: Politika Oktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr17088913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2015.01.20. 17:26:59

Akkor a fidesznek vége van. Ha kihalnak a nyugdíjasok alóla, amit szerinted a szándékos eü rongálás is elősegít, hogy kevesebb nyugdíjat kelljen fizetni akkor ki szavaz rá? A szülők lehet, hogy nem fidesz szavazók de ha eddig nem szavaztak akkor még lehet, hogy el fognak menni. A gyerekek pedig felnőnek. 2018-ra a birkamenet jelentős része már nem lesz életben. Viszont akik eddig még nem szavazhattak már szavazni fognak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.20. 19:20:15

@Robur:
Ez ennél nagyon sokkal lassabb folyamat. A rossz EÜ rendszer nem feltétlenül jelenti azt, hogy a beteg meghal.
A FIDESZ támogatottsága azért csökken, amit kormányzás címen művel az országban.
Nyilván a nyugdíjas szavazótábora veszít tagokat, de szvsz. az összes új nyugdíjas még mindig a kommunizmusban nőtt fel, ezért ugyanúgy fogékony a FIDESZ propagandára, mint a jelenlegi nyugdíjasok. Tehát nem csökken a szavazótábora, hanem csak kicserélődik.
Ez még nagyon hosszú ideig így is marad, szvsz. az enyém az első olyan generáció, ahol a többség már nem a kommunizmusban kezdett el dolgozni. És én még nagyon, de nagyon messze vagyok a nyugdíjtól...

Robur 2015.01.20. 21:04:08

@Dörnyei József:
Persze, nyilván nem azért fogy a tábora, de én nem vagyok abban biztos, hogy aki aktív munkavállaló az ha elmegy nyugdíjba automatikus fidesz szavazóvá válik. Ez szerintem marhaság. Ha addig a fideszre szavazott akkor azután is arra fog. Ha meg nem, én kis esélyt látok, hogy az első nyugdíjtól narancsos lesz.
süti beállítások módosítása