Facebook link

MNB - Gyenge oldalra került a forint

2014.07.30. 22:08 :: Dörnyei József

Lassan, de biztosan veszít erejéből a forint. Soknak néz ki a veszteség, pedig egyáltalán nem az.

Nem szabad elfelejteni, hogy az NGM 307-ben deklarálta a közepet. A jelenlegi 311-312 szintből még a 312 is csak 5 forinttal van a gyenge oldalon. Ez már nem semmi, de még pánikra sem ad semmi okot.

Sajnos a trend az, hogy a jelenlegi folyó kettő nagy válság miatt a piacok idegesebbek.

A FED is be fogja fejezni rövidesen a QE-t és esetleg még kamatot is emelhet. A kamatemelésre egyelőre ugyan még csak halvány jelek mutatkoznak, de ezekkel a halvány jelekkel indult a QE lassításának a bejelentése is. Tehát rövidesen leáll a QE és a FED ahogy tud, lehetőséget lát rá, meg fogja emelni a kamatot is.

Összességében a forint most átbillent a gyenge oldalra és amíg a kettő válság véget nem ér, ott is marad.

Aggódni akkor kellene először, amikor 5 Ft helyett 15 forinttal vagy többel csökkenne az árfolyam. Ennek ugyan csak lélektani hatása van, de a piacokat pont ez befolyásolja a legjobban. Ez 322-es árfolyamot jelentene.

Az, hogy a forint elmegy-e 322-ig csak az MNB-n múlik. Az MNB megtámogathatná az árfolyamot, pénze van rá. De nem feltétlenül fogja ezt meglépni 322-ig, mert a költségvetésnek jól jönne egy kis gyenge forint. Akár csak pár hónapig is.

Szerintem amíg tart a két konfliktus, addig gyenge forintra kell számítani, egészen 322-ig. Az alá nem hiszem, hogy tartósan benéz az árfolyam. Esetleg bekukkant és az MNB páros lábban visszarúgja.

Ez a jelenlegi Status Quo, egészen addig, amíg nem változnak meg a dolgok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr166560679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.07.30. 23:26:55

A tőzsdebuborékról mi a véleményed? Azt mondják az egyik legnagyobb a történelemben. Ha kidurran....

FurryParadise · http://furryanimations.blogspot.com/ 2014.07.30. 23:57:27

Nem fog már sokat számítani ez a forint gyengülés/erősödés, ha még lesznek itt kisebb nagyobb csetepaték a szomszédba, és drága izraeli barátainknál. Lehetne jobb dolgunk is mint forintokat számolni.
süti beállítások módosítása