EU - Anglia átalakulása

2014.07.28. 11:37 :: Dörnyei József

Angliába már évszázadok óta áramlanak be Indiaiak. A két világháború idején és rögtön utána volt az első körös nagy bevándorlás, majd az utóbbi kb. 20 évben.

A Statisztikák szerint az Angol népesség kb. pont 20%-a idegen, Indiai, Pakisztáni és egyéb. Indiai népességből azonban ennél jóval több van, mert sokan érkeztek régebben is.

Jelenleg a városokban igen nagy az Indiai népesség, vannak olyan városok, ahol több, mint a fele a lakosságnak Indiai.

Nekem volt szerencsém dolgozni olyan városban, ahol a lakosság ránézésre kb. 80%-a volt Indiai. A munkahelyemen Indiában éreztem magam, mert a dolgozók túlnyomó többsége is Indiai volt. Fehér arcot alig lehetett látni. Már a management többsége is Indiai.

Ezzel úgy első ránézésre nincsen nagy probléma, de a gyakorlat már mást mutat. A népesség ilyen mértékű és gyors változása magával hoz egy olyan mellékhatást, amire kevesen számítottak.

Az általános kultúra, értékrend is változott a UK-ben.

A UK érezhetően Indiaisodik. Nem arról beszélek, hogy a legtöbb vendéglő Indiai, hanem arról, hogy pl. az üzletekben újra megjelenik az alkudozás. Ez 10 v. méginkább 20 éve nem így volt vagy nem ennyire. Ma mindenhol alkudozni kell az Indiai eladókkal, mert ez lett az új szokás. Ahogy Indiában is vannak a dolgok. Nem mindenhol igaz, de majdnem mindenhol.

Egy másik példa az üzleti kapcsolatokban jelentkezik. 10-20 évvel ezelőtt egy leírt szerződés még kb. annyit ért, mintha Németekkel írtam volna alá. Ma ez már messze nem így van. Egy Angol cég simán nem fizeti ki az üzleti partnereit. Esetleg késve fizeti ki vagy részben fizeti ki.

A munkahelyen is változott a légkör. Az Indiai munkavezetés úgy néz ki, hogy van egy üvöltöző főnök, hatalmas tekintéllyel. Ennek minden szava szent tehén, akkor is, ha hülyeséget mond. Betegnek lenni nem lehet, mert akkor elküldenek. A projekteken ez a főeszű főnök már az első pillanattól kezdve nyomja az ügyfelet, hogy csúszni fog a projekt és drágább lesz, mint amiért elvállalták. Elég gyomorforgató a dolog.

Őszintén szólva én nem dolgozom Angliában egy jó ideje. Az idén dolgoztam 2 hetet, ami után megtagadták a teljesítés aláírását. Ezután még volt egy ideig anyázás, hogy miért nem megyek ki (na vajon miért...), majd némi rendőrségi feljelentéssel történő fenyegetés után megkaptam a költségeim kb. felét...

Indiában nyilván ez a normál üzletmenet. Én mondjuk ott sem dolgoztam soha és nem is tervezem.

A UK alapvető kultúrája megváltozott. Lehet, hogy ez jobb lesz nekik, de a személyes véleményem az, hogy India nem egy sikertörténet, nem egy követendő példa. A UK gazdaságának egy jó nagy része szolgáltatás, amit az EU-ba adnak el. Ha egyre több céget átvernek, annak az lesz a vége, hogy fekete listára kerülnek nagyon sok helyen. A Németek már most komolyan kezdik szorongatni őket ezen a piacon. 10 éve még legalább 90%-os részesedése volt a UK-nek. Szerintem 10 év múlva ez pont fordítva lesz.

A UK kultúrája drasztikusan megváltozott, Indiai jellegű lett. Ez egy intő jel más EU országoknak is, hogy ha maradni akarnak a saját kultúrájuknál, akkor a bevándorlást olyan szinten szabad csak engedélyezni, ami nem jelent veszélyt a saját kultúrájukra.

komment

Címkék: EU

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr126550931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Piiistu · http://www.soternyelviskola.hu/ 2014.07.28. 13:11:46

Szerintem se ártana korlátozni. Legalább európai maradna.

Asidotus 2014.07.28. 14:36:08

(Az indiai, mint melléknév, mint jelző, kis i betűvel írandó.)

És én csak azt nem értem, hogy miért a magyar meg lengyel bevándorlókkal b@szakodnak, amikor mi európai népek vagyunk, ellentétben ezekkel.

redsea 2014.07.29. 15:08:20

@Nűnű: mert a nem fehérekkel baszakodni rasszizmus lenne - a közvélemény szerint!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.07.30. 14:12:50

@Nűnű: Az OK, hogy az indiai kicsi, de a statisztikák miért nagy? Mert biztos nagyon nagy statisztikáról van szó! :-))))))))))))))))))))))))
süti beállítások módosítása