MNB - 2,1%-on az alapkamat és marad

2014.07.22. 18:08 :: Dörnyei József

20 pontot vágott az MNB, mindenkit megleptek vele. Bejelentettek egy jó hírt, az alapkamat csökkentési periódus véget ért. Az MNB célkitűzése a 2015 év végéig az, hogy ezen a szinten maradjon az alapkamat. Nem zártak ki további vágásokat sem, de ennek a jelenlegi környezetben kis valószínűséget adtak.

Nézzük a számokat:

MNB alapkamat 2,1%

ECB alapkamat 0,15%

CDS 1,75% - az Ukrán válság elmélyülése előtt volt 1,65% is

ECB alapkamat + CDS = 1,90%

Most csak 0,20%-os profit van a számokon, az előző hónapban még 0,45%-os volt. Ennek részben a kamatcsökkentés, részben az Ukrán válság az oka.

A kamatcsökkentési periódussal konszolidálódhatnak a pénzpiacok, nem kell folyamatosan azon turbózni a szereplőknek, hogy vajon mit lép az MNB.

A forint elég stabilnak tűnik minden kis és nagy válság ellenére. Most, hogy stabilizálódnak a dolgok, még egy forint erősödés is beleférne a pakliba, ha nem emelte volna meg a közép szintjét az NGM 307 Ft-ra.

De megemelte, ezért a 307 a közép és akörül fog ingadozni az árfolyam, csak most tényleg az erős oldalon.

Az Ukrán válság eddig sem érintette meg a forintot, de ha a gázszállításokra érzékelhető hatással lesz ősszel, akkor érinteni fogja. A jelenlegi helyzet szerintem nem stabil, valahova el fog billenni a mérleg, csak egyelőre kevés ember tudja, hogy hova. Magyarország szempontjából csak az a fontos, hogy rendeződjön a helyzet, az, hogy hogyan, kevésbé fontos.

Nyár van, uborka szezon. A szokott tényezőkön kívül más nem nyomja semerre a forintot.

A jelenlegi Status Quo egy erős forint, akár 10 forinttal a közép alatt, ami már 300 alá vinné az árfolyamot.

Ezen csak az NGM tudna változtatni, de ha ezt megteszi, azt észre fogjuk venni.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr966535357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása