MNB - Szabványosítják a bankköltségtípusokat

2014.07.12. 22:50 :: Dörnyei József

Szabványosítani tervezi az MNB a bankköltségtípusokat. Ez egy kiváló elképzelés. Kevéssé illik bele úgy általában a jelenlegi kormány módszereibe, de hát nem is a kormány tervezi meglépni. Remélem, nem hal el hamvában a dolog.

Már leírtam pár bejegyzésemben azt az örök igazságot, hogy a piacgazdaság jó működéséhez a fogyasztónak össze kell tudnia hasonlítani a termékeket. A marketing egyik feladata az, hogy ezt az összehasonlítást megnehezítse vagy lehetetlenné tegye.

A bankok, biztosítók, telefontársaságok, autógyártó stb. cégek szándékosan olyan bonyolult árazást vezetnek be, aminek az eredménye az, hogy a vevő nem képes összehasonlítani a kettő terméket.

Ha nem képes erre, annak az eredménye a gyengébb verseny, aminek az eredménye a rossz hatékonyság.

Az MNB most a saját szemétdombján el akarja érni, hogy a bankok 100 oldalas kondíciós listáját össze lehessen hasonlítani a másik bank 100 oldalas kondíciós listájával. Ennek az egyetlen módszere az, ha minden bank csak azonos költségtípusukat alkalmazhat.

Például lehet

- Számlavezetési díj

- Utalási díj - itt már lehet pl. százalékot előírni minimum és maximum érték helyett és akkor csak 1 szám van.

- KP felvételi díj, itt is lehet százalékot előírni, hogy ne büntessük a szegényt, aki nem tud mindig 200K-t felvenni, mert nincsen neki annyi pénze. A mai jellemző fix díjjal a szegény sokkal többet fizet, mint a gazdag.

- Kivonat postai küldési díj - ezt szvsz. el kellene törölni, legyen benne a számlavezetési díjban...

- Sok egyéb költséget egyszerűen nem kellene engedélyezni.

- Számlacsomagok számának maximálása pl. 4 lakossági és 4 céges.

- Egyéni megállapodások tiltása, ne legyenek kivételezettek, mindenki fizesse valamelyik nyilvános csomagot.

A végeredmény egy olyan szabályzói környezet, ami erősíti a versenyt a gazdasági szereplők között, ezzel növeli a hatékonyságot.

Egy ilyen környezetben nem kell az MNB-nek árrendőrt játszania, mert a piac magától kiárazza a gyengéket és az árakat pedig a lehető legalacsonyabban tartja. Ezt hívják jól működő piacgazdaságnak.

2 komment

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr966503883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.07.13. 17:15:46

Nem véletlenül találta ki Matolcsy ezt. Egyszerűen ők is tudják, hogy az árakat az igazi verseny tudja letörni. Én is megvárom még, míg ez hatályba lép, és utána én lépek.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.13. 19:51:42

@fofilozofus:
Eddig ezt nem tudták. Mindenesetre örülök, hogy van már hozzáértő ember is a csapatban és kipróbálják, amit mond. :-)
süti beállítások módosítása