Világ - Hogyan szerzi vissza Németország az aranytartalékát?

2014.07.10. 13:00 :: Dörnyei József

Németország aranytartalékának 45%-a "van" New York-ban. Ezt Németország haza szerette volna vinni, de nem kapta vissza és meg sem tekinthette. Valószínű, hogy nincsen meg. Van egy jó módszer arra, hogy visszaszerezze.

Elsősorban az aranytartaléknak normál működés közben csak biztosíték szerepe van, az ország pénzének az értékét biztosítja. Elvileg el lehet lenni aranytartalék nélkül is, tehát az ország a becsület szavát is adhatja, hogy ér valamit a papír, amit nyomtatott, de a gyakorlatban a befektetők sokkal többre becsülik azt a pénzt, ami mögött aranytartalék is áll.

Tehát elvileg teljesen mindegy, hogy Németországnak valóban van aranytartaléka vagy nincsen, de gyakorlatilag messze nem mindegy.

Per pillanat mindenki elhiszi, hogy Németországnak van aranytartaléka, mert így kényelmes neki, de bármilyen komoly gond lenne, a befektetők látni is szeretnék az aranytartalékot. Ha nem látják, annak Németország pénze, az Euró inná meg a levét.

Gyakorlati szempontból Németországnak az lenne a legjobb, ha az aranytartalékának az egésze Németországban lenne biztonságban.

A New York-i bankok azonban úgy döntöttek, hogy nem adják vissza az ott tárol igen nagy mennyiségű aranyat.

Van egy teljesen békés megoldás, amivel nem kell hazatalicskázni az aranyat egy olyan bankból, ami nem adja oda.

A békés megoldás az, ha Németország eladja a New York-ban tárolt aranytartalékát US cégeknek, majd visszavásárolja Német cégektől Németországban.

Természetesen nem egy tételben, hanem folyamatosan, ahogy a aranypiac engedi.

Az éves teljes aranytermelés valahol 2000-3000T között van. Ebből minden feltűnés nélkül megvásárolhat Németország évi 300T aranyat a Németországi aranytartalékba és ezzel párhuzamosan eladhat ugyanennyi aranyat US cégeknek a New York-i aranytartalékából.

Ha jól ütemezi, Németországnak a tranzakció nem kerül pénzébe, csak a tranzakciós díjakat kell fizetnie, valamint a raktározást kell megoldania. Ez utóbbi már állítólag készen van.

A US oldalon a New York-i bankok már érdekes helyzetbe kerülnek. Ha olyan US cég veszi meg, akit nem érdekel, hogy az arany ott van-e, akkor rendben vannak. Ha azonban olyan US cég veszi meg, ami saját raktárban akarja tárolni, akkor a bankoknak ki kell adni az aranyat. Mivel nincsen meg, vásárolniuk kell a piacon.

A US oldalon a New York-i bankoknak egy US cégnek már mindenképpen ki kell adnia az aranyat. Ott már nem nemzetközi, hanem US törvény érvényes. Ugyan Obama elnök óta a US törvényt is felül tudja írni az állam, ha nagyon akarja, de erre csak terrorizmus esetén van felhatalmazása, amire ebben az esetben elég nehezen lehetne hivatkozni. Tehát normál US törvények lesznek az ügyre érvényesek, amik alapján az aranyat nem lehet megtartani.

Ha Németország a "békés megoldás"-ba kezd, akkor azzal a piacon egy extra 300T-s keresletet támaszt 5 éven keresztül (a fenti számokkal, de valószínűleg, hogy más ütemezésről dönt). Az arany ára emelkedni fog, mert a kitermelés véges. Ezért nem szabad Németországnak nagyon gyorsan visszaszerezni az aranyát, hanem csak több éven keresztül.

10 komment

Címkék: Világ Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr16496643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2014.07.10. 14:59:41

Ez egy jó kis megkerülős módszer. :)

Éhes_ló 2014.07.10. 15:52:11

Jól értem, hogy a post azt írja körül, miként lopta meg az USA az egyik szövetségesét épp 1500t arannyal és miként kullog odébb a meglopott merkelmama a kassza mellől?

Ez komoly?
A hitelminősítőket, akik gagyiban tartják a nemtolvaj magyarokat ez nem csípi az orrmányát?
Ők nem olvasták ezt a postot talán?

2014.07.10. 20:43:04

Valahol egyszer azt olvastam, hogy nagyon nem jó jel az, ha az arany világpiaci ára nő,mert esélyes egy háború ha túl sok bázisponttal ugrik meg.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.10. 22:01:12

@stoppos76:
A mi elemi érdekünk, hogy Németországnak jól menjen. A US nagyon sajnálkozna, ha valami lenne Magyarországgal, esetleg még nyomatékosan figyelmeztetnék az elkövetőt. Németország segít és segítene akkor is, ha mi kőbunkók és hálátlanok vagyunk velük szemben.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.10. 22:02:44

@Éhes_ló:
Magyarország a jelenlegi vezetése miatt gagyi. Meg az előző miatt meg az azt megelőző miatt.

Magyarországon az istenadta nép csak válogatott vöröst választ kormányra, a vörösök meg ennyit tudnak...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.10. 22:03:32

@Diorella Queen:
Fordítva igaz a történet. Ha van háború, az megnyomja az arany árát. Visszafele nem igaz.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2014.07.11. 10:15:53

Egy adalék az amerikai német viszonyhoz.

nepszava.hu/cikk/1026641-ujabb-kemugy-berlinben

Visszatérve a bejegyzéshez. Az ötlet jó, csak megbízható partnerek kellenek hozzá. A németek tudnak erről az ötletről?

stoppos76 2014.07.11. 15:55:31

@rdos: Ilyenkor mindig van átvilágítás, le is buknak páran, erre számítani lehetett. Aztán a mindennapok szürke valósága felülírja a felháborodást és minden megy tovább a régi mederben.

@Dörnyei József: "Magyarországon az istenadta nép csak válogatott vöröst választ kormányra, a vörösök meg ennyit tudnak..."
Ennyi. Ennél pontosabb összefoglalót ilyen röveiden megfogalmazva még nem olvastam. Thumbs up...

2014.07.11. 16:13:37

Magyarországon az istenadta nép csak válogatott vöröst választ kormányra, a vörösök meg ennyit tudnak..."

Ezek a magas beosztású posztok,apáról fiúra öröklődnek, már évtizedek óta.Másrészt van azért itt mögötte más is szerintem, ( szipolyoznak minket a fejlettebb társadalmak.)Megérne egy külön posztot a múltunk és a történelmünk összehasonlítása a jelenlegi állapotunkkal.

2014.07.11. 16:15:26

Egy másik országról is olvastam pár hónapja, hogy szeretné otthon tudni az aranyát.Az mint ha Brazília vagy Venezuela lett volna? Már nem emlékszem.
süti beállítások módosítása