MNB - A devizahitel rendelkezések eredménye

2014.06.28. 19:27 :: Dörnyei József

A kormány a kúria döntése alapján az árfolyamrés és a kamatemelések költségét kifizetteti a bankokkal. Különböző elemzők különböző számokat látnak, az MNB legutóbbi közleménye valahol 600-900Mrd forintra teszi az összeget, amit vissza kell fizetnie a bankoknak.

Más elemzők 600Mrd körüli összeget látnak, tehát az MNB jóslata kb. helyes lehet.

Az összes hatalmas, még a kinnlevő devizahitel állományhoz hasonlítva is. 2014 év elején a teljes állomány 4300 Mrd volt. Ha a becslés magasabb fele jön be - tehát a 900Mrd, akkor jelentősen csökken a devizahitel állomány - 20%-al.

A havi törlesztő is nagyjából pontosan ezzel az összeggel csökken - átlagosan. Nem egyformán, mert volt olyan bank, ahol durva árfolyamrést alkalmaztak, máshol pedig emberibbet. Ahol durvább volt a rés, ott most jobban csökken a törlesztő.

A 900Mrd egyszeri sarc nagyságának megértéséhez tudni kell, hogy egy átlagos békebeli évben, tehát még a FIDESZ előtt a teljes szektor éves nyeresége kb. 200Mrd volt.

Tavaly már újra nyereséges lett a bankszektor, de a nyereség csak 60Mrd.

A bankadó mértéke a nem áthárítható tranzakciós adóval együtt kb. évi 300Mrd. Az áthárított tranzakciós adót nem sorolom a bankadók közé, mert azt egy az egyben az ügyfél fizeti meg, olyan, mint az ÁFA.

A mostani devizahitel szabályozás előtt már kb. a 2,5-szeresére másztak el a bankköltségeim, ennyivel emelt a bank mindent. Érdekes kérdés az, hogy a bankrendszer hogyan tervezi leverni az ügyfeleken ezt a költséget, de meg fogja tenni.

Az eredeti bankköltségemhez hasonlítva szerintem 1 éven belül 5-szörös lesz a költség.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy már az eredeti bankköltségem is a sokszorosa volt pl. az addig használt US bankszámlának.

A kormány mostani húzásával szerintem sikerül létrehozni a világ legdrágább bankrendszerét. Ami pénz bekerül egy bankba, az elolvad. Nem kamatozik, hanem látni fogjuk, ahogy elég a szemünk előtt, kb. úgy, mint sok "biztosítás"-ba befizetett pénznél.

Hát, ez van. Nem mintha eddig sorban álltak volna a befektetők a gazdaságban, de ezentúl még az a kevés is elmenekül, aki eddig volt.

11 komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr446442193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arnold889 2014.06.30. 04:18:28

Lassan itt a lehetőség észt e állampolgárságot igényelni. Lehet vinni a megtakarításokat is, semmi értelme itthon hagyni bármit is.

salv 2014.06.30. 15:47:00

A bankrendszerbeli nyereseg szamai felrevezetok, mert van nehany bank, amelyik nyereseges, ezek kozul egy nagyon nyereseges, a tobbi meg veszteseges. Nagyon erdekes korrelaciot lehet megfigyelni a hitel/betet arany es a nyeresegesseg kozott: azok a bankok nyeresegesek, ahol a hitel/betet 1 alatt van. A legalacsonyabb h/b arany a magyarorszagi nagy bankoknal 0.6 korul van, ok a tartosan nyeresegesek. Tanulsag: Magyarorszagon ugy lehet nyereseges egy bank, ha itt nem hitelez.

Van egy nagyon tanulsagos abra (a portfolio-tol szarmazik), ami 1998-tol mutatja evenkent a kulfoldi tulajdonu bankok adozott eredmenyet, kifizetett osztalekat, es tokeemeleset. Ha akkor tudtak volna, hogy mi lesz itt, soha nem jottek volna ide.

bankvezér 2014.06.30. 19:12:40

Na jó...
Gondolkodtam és végül úgy döntöttem, hogy hajlandó vagyok magas színvonalú hozzászólásaimmal emelni a blog nívóját.
:)

bankvezér 2014.06.30. 19:22:08

Szerintem erősen pesszimista ez a poszt.
Valójában csak a már korábban is létező össznemzeti játék újabb szintjét látjuk.
A kormány már nem közvetlenül adóztatja rogyásig a polgárt, hanem a bankokon keresztül. Ez egy bonyolultabb, magasabb szintű rendszer.

mrZ (törölt) 2014.06.30. 20:35:24

A bankok csak papíron, könyveléstechnikailag veszteségesek. Néhány éve az mnb is vizsgálta a külföldi források (fel)árazását.

A hitel betét arány szemfényvesztés. A közvetlen pénzügyi hitelezés helyett, értékpapírosítva (kereskedelem) folyik a cég- és ingatlan finanszírozás. A swapok lehetővé teszik a kockázat elfedését.

A visszafizetés csak jóváírást jelent, nem sokan lesznek akik tényleg kapnak is valamit.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.30. 22:49:55

@salv:
Ez nagyon pontosan így van és erre ügyelnek is a bankok. :-)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.30. 22:50:53

@Arnold889:
Észt ország a többségnek elég messze van, de nem is kell olyan messzire menni, ott van Szlovákia...

2014.07.02. 10:20:14

@salv: Istenem!
Most mindjárt elkezdem sajnálni a bankokat!
Nem jöttek volna ide....de azért nincs az a pénz, hogy elmenjenek innen.Vajh miért is?

Unalmas már ez a devizás sztori.Aki becsődölt az már becsődölt miatta,aki még nem,az meg amúgy is tudja fizetni a tripla költségeket is.

Mannlicher 2014.07.03. 18:54:20

Van még valaki aki azt hiszi, hogy a különadók a devizások védelme és a csúnya bankok megfenyítése miatt van? Csak valahonnan adót kell beszedni a költségvetés betömködésére.
A bank meg tovább hárítja az ügyfélre, ha a devizásra már nem lehet (mert fizetésképtelen vagy beperel), akkor mehet a többire. Az biztos, hogy veszteségesen nem jön ki a sztoriból.
Erről a 6-900 Mrd-ról meg ki kell deríteni, hogy törvényes volt e. Sokszor halottam, hogy egyesek szerint a jelenlegi kormány bankokkal szembeni fellépés sérti a jogbiztonságoz, de ez akkor is igaz, ha a bankok teszik azt az ügyféllel.

Mannlicher 2014.07.03. 18:55:55

@Diorella Queen:
Vagy közel áll a csődhöz. Az is komoly problémákat okozhat ha a törlesztők tovább emelkednek.
süti beállítások módosítása