MNB - 2,3%-os az alapkamat

2014.06.24. 15:16 :: Dörnyei József

10 pontot vágott az MNB, 2,3%-os az alapkamat. A lépés várható volt, defláció van, ami mindig remek indok egy kis kamatvágásra. A forint árfolyama majdnem pontosan középen van, a forint árfolyama sem indokolt megállást.

Nézzük a számokat:

MNB alapkamat 2,3%

ECB alapkamat 0,15%

CDS 1,7% - újra jelentősen javult.

ECB alapkamat + CDS = 1,85%

Jól látszik, hogy 0,45%-os "profit" van most a számokon, ami jobb, mint az előző MNB bejegyzésemnél volt.

Az államkötvények hozamai azóta is csökkentek egy kicsit, ami szintén egy nagyon jó jel.

A forint a 307-es közép erős oldalán tartózkodik - ahogy megjósoltam, nem erősödött jelentősen, sőt, tartózkodott egy nagyon keveset a gyenge oldalon is.

A Fitch minősítés lecsengett, ma már nincsen jelentősége. A következő minősítés Júliusban lesz, meglátjuk, hogy mi lesz annak az eredménye.

Ukrajnában valami párbeszéd elindult, per pillanat nem lőnek. Ez akkor is hír, ha kevesen hisznek abban, hogy ezzel vége lenne a dolognak. Meglátjuk.

Irakban komoly gondok vannak, de egyelőre az ISIL támadása kifulladt, nem foglalták el Bagdadot. A déli területek egyelőre biztonságban vannak, a befektetőket meg csak ez érdekli igazán.

A US gazdaság elvan úgy, ahogy eddig. Nem túl fényesen, de inkább egészséges, mint beteg. Kína el van foglalva a belső átstrukturálással. Az EU pedig a saját deflációjával és államadósság emelkedéssel. A világ köszöni, elvan, a szokott xarnál nincsen több.

A Paksi hitelkeretet egyelőre még nem számolja bele senki semmibe, de előbb-utóbb bele fogják. Rövid távon erősíti a forintot, hosszú távon pedig nem becsülök meg semmit. :-)

Az alapkamat csökkenés nagyjából annyit gyengített a forinton, mint amit az összes más hatás erősített rajta. Szerintem a forint marad ott, ahol most van, tehát a középnél egy picit erősebben. Néha át is mászhat a gyenge oldalra, de nem marad ott huzamosan.

Természetesen ez a jelenlegi Status Quo, ami bármikor borulhat, ha valahol történik valami.

3 komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr386410315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.06.24. 21:05:09

Maradjon is így, mindörökkön örökké.
Ámen!

2014.06.24. 21:07:32

A forint árfolyamát sokszor magyar kezek mozgatták ide oda és nyerészkedtek rajta+ a hiteleseken .

mrZ (törölt) 2014.06.25. 18:55:46

Ha a bank megint vágott akkor a forint újabb sáveltolása várható. 312 már egész jól bejött az exportálóknak, más érdeke pedig nincs a kormánynak.

Az usa recesszióban, első negyedév -3%, szerintem nem hirtelen történt, hanem az évek alatt a végeredményhez hozzácsalt(becsült) tized százalékok kibuktak. Biztos van benne egy kis leértékelési hajlam, + olcsóbban vásárolhatják vissza a kötvényeket.

Az isil/isis a megszerzett hatalmát stabilizálja, a területén élő törzseket esküvel köti szövetségre, olajkitermelő/finomító szervezet lett folyamatos bevétellel, földet-vagyont-jogot osztogat, napi ezrek lépnek katonai szolgálatba, a siíták tízezrei térnek át szunnivá. Az iraki helyzet legnagyobb vesztesei kína és rf.

Ukrajnában tényleg keveset lőnek, a újorosz szövetség(dpr+lpr) területén viszont tovább tart a szabadságharc, tűzszünet sohasem volt, napi százak esküsznek fel szolgálatra, a twitteren és vk-n szervezik a nemzetközi brigádokat. Moszkvában toborzó iroda nyílt, szerbiában busz gyűjti az önkénteseket. Az ukrán nácik újabb csapatokat szerveznek, folytatják a nf falvainak kiírtását.

Ez már nem a szokásos szar, itt már van egy sarokba szorított atom(olaj+gáz)nagyhatalom, ami napról napra mérgesebb.
süti beállítások módosítása