MNB - Kamatot vágott az ECB és nem változott a hitelminősítésünk

2014.06.06. 22:37 :: Dörnyei József

Az utóbbi hetekben lassan tovább javult Magyarország megítélése a befektetők szemében. Ezen tovább javított az ECB kamatvágása is, adott teret az MNB-nek további kamatvágásra. Sajnos a hitelminősítők szemében még mindig nem teljesít az ország.

Folyamatosan csökken és rekord alacsony értékekre csökken az állampapírok hozamszintje. Ez a tendencia nagyon pozitív, mert a végső döntést mindig a vevő mondja ki és a vevő még mindig azt mondja, hogy Magyarország egy megbízható adós, legalábbis középtávon mindenképpen. Az 5 éves hozama 3,3% alatt van, ami kiváló szám. A 10 és 15 éves hozama is 5% alatt van (4,4% és 4,9%), ami igen nagy bizalmat jelent.

Nézzük a számokat:

MNB alapkamat 2,4%

ECB alapkamat 0,15%

CDS 1,9% - jelentősen javult.

ECB alapkamat + CDS = 2,05%

Jól látszik, hogy 0,35%-os "profit" van most a számokon.

A forint ennek megfelelően a 307-es közép erős oldalán tartózkodik. Ez fog még fejfáját okozni az NGM-nek, mert ha huzamosan itt lesz, akkor át kell tervezni megint a költségvetést.

Tegnap a Fitch meghagyta a B++ besorolását, ami bóvli kategóriát jelent. Ez az, ami a következő hetekben befolyásolni fogja a dolgokat. A CDS-t szvsz. nem érinti rosszul, de jól sem. Jövő héten fog kiderülni, hogy lesz-e következménye a piacokon ennek a lépésnek.

Nehéz a Fitch-el leállni vitatkozni, mert a gazdaságunk valóban igen rossz bőrben van. Ennek semmi köze az MNB-hez, ennek a jelenlegi vezetés gazdaság ellenes lépéseinek van köze. A Fitch azért nem minősített fel minket, mert Venezuela irányba megy a gazdaságunk és az ott sem jelentett átütő sikert.

Ahogy már sokszor leírtam, a befektetőket viszont nem érdekli, hogy hogyan él a Magyar polgár, a befektetőket az érdekli, hogy az állam képes-e visszafizetni az adósságot. Erre pedig a jelenlegi állam képes.

Jelenleg defláció van Magyarországon, ami nálunk nem jelent problémát. Kivétel az államnak, de a választási költekezés defláció nélkül is nagy lett volna, nyugodtan feltételezhetjük, hogy nem a defláció miatt lesz az újabb adóemelés.

A kép vegyes, de a következő Status Quo változásig a forint árfolyama a 307-es közép erős oldalára várható. Ha a Fitch besorolás valakinek szúrja a szemét, akkor a Status Quo gyorsan borulhat, de egyelőre úgy néz ki, hogy ezt most megússzuk.

A reklámadó miatti parasztlázadás a forint árfolyamát és az MNB-t úgy általában nem érinti, amíg nem lesz belőle esetleg egy akkora sztrájk vagy felvonulás, ami befolyásolja a GDP-t. Ennek az esélye kicsi.

6 komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr936283328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.06.06. 22:54:19

Ez olyan heti-jelentés félének tűnik. Gyakorlatilag csak kiírtál néhány adatot.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.06. 23:35:11

@bankvezér:
Igaz, de te, mint bankvezér pontosan tudnod kell, hogy ez a néhány adat mennyire fontos a való világban. :-)

bankvezér 2014.06.07. 09:39:09

@Dörnyei József:
Persze, hogy fontos, csak nem ezt vártam. Ez egy hamis "győzelmi jelentés". Az éppen aktuális munkabéreket miért nem hasonlítod össze az uniós bérekkel? Legalább egy mondatban...Na meg a devizaadósok, akiket elevenen nyúznak meg a bankok, Orbán asszisztálásával.
Orbán gyakorlatilag saját nemzetét irtja.

Husz_János_Puszita 2014.06.07. 14:14:19

Ez egy korrekt, tényeken és nem szimpátián alapuló elemzés.

2014.06.07. 17:07:53

Messze van még a padló.
De hogy elérjük, az nem kétséges.
Bár...ha elég fokozatos lesz a menet, akkor a lakosság lehet hogy észre sem fogja venni, az ugandai vagy etiópiai szintet.
Végül is a legnagyobb nyomorban is élnek emberek valahogy.
süti beállítások módosítása