MNB - A dolgok állása

2014.05.22. 22:41 :: Dörnyei József

Elég sok minden történt az utóbbi időben az MNB háza táján, a Status Quo változott.

Az Ukrán krízis folyik tovább, nincsen semmiféle tartós megoldás még kilátásban sem. Ez egyelőre, amíg jön a gáz, nem probléma, de ha így maradnak a dolgok, akkor baj lesz belőle. Ez mindenesetre megér egy külön bejegyzést, az MNB szempontjából egy folyamatos nyomást jelent a forintra, aminek nem látszik a vége.

Az államadósság 84-86% körülre nőtt. Ennek per pillanat csak technikai jelentősége van első ránézésre, de sajnos a szám maga el fogja riasztani a befektetőek, ahogy meghaladja vagy megközelíti az EU átlagot, ami kb. 90% körül van mostanában. Sajnos a megközelítés sikerült, ez lehet a valódi oka több nagy egyedüli befektető portfólió kurtításának. A befektetők döntéseit a józan ész és a piaci várakozások együtt befolyásolják és itt most a piaci várakozások jelentik a problémát. Magyarországnak tartósan nem lehet 80% felett az államadóssága, mert onnantól rezeg a léc és fogyhat el a bizalom egyik napról a másikra és jöhet az államcsőd, ahogy GYF idején is történt.

Természetesen a nagy befektetők pontosan tudják, hogy a jelenlegi államadósságot sokkal olcsóbban finanszírozza az állam, mint 10 évvel ezelőtt, de a tömeg ezt nem látja, csak egy számot, pl. 84,8% és bepánikolhat.

Az ÁKK lassan lecseréli az összes államkötvényt nagyon alacsony hozamúra, tehát az államadósság költsége is igen alacsony. Minden adott egy államadósság csökkentéshez, de persze nem 5%-os nyugdíjemelés mellett, amire nincsen, nem is lehet fedezet. A nyugdíjak minimum 50%-al magasabbak, mint amit az állam ki tud valójában fizetni. De persze Magyarország nyugdíjas ország, nekik kell adnia az államnak a pénzt.

Amit nem igazán értek az az, hogy mi a lófaxért veszünk fel deviza hiteleket 5%-os kamatra, amikor 2,5%-os kamatra kapunk forint hiteleket? Az idén nem tervez ilyet az MNB és az AKK, de tavaly több ilyen is volt és Paks II-re is ezt tervezik tenni. Nem értem, mert nagyon sokba kerül. Ha valaki érti, írja már le a kommentek között...

A NGM bejelentette, hogy 307 Forintos Eurót vár. Tehát hivatalos lett a 307 közép. Nem hiszem, hogy az NGM részéről ez egy jó húzás volt, de az lehet a háttérben, hogy a 307 forintos árfolyamon nem kell átszabni a költségvetést, alatta viszont igen. A defláció és az 5%-os reál nyugdíjemelés már amúgy is szétfeszítheti a költségvetést, egy erős forint nem hiányzik az NGM-nek. A deviza hitelesek meg le vannak xarva, ahogy eddig...

Nem nagy meglepetésre Magyő bejelentette, hogy folytatódik a kamatvágás sorozat. Mármint nekem és olvasóimnak nem egy meglepetés a dolog. Ami érdekes lehet, hogy megszellőztetett egy lassuló ütemet, tehát lehet, hogy nem 10 pontot, hanem csak 5 pontot vágnak. Ez nem lenne rossz.

Magyarország hitelminősítését esetleg pozitívan felülbírálhatják, de erről akkor érdemes beszélni, ha megtörtént. Növekvő államadósság mellett ennek az esélye alacsony.

Összességében a 300Ft-os jóslatomat visszavonom. A forint közép mostantól a 307 és ennek van erős és gyenge oldala. Szerintem amíg a jelenlegi Status Quo tart, addig a 307 körül lesz a forint, nem lesz jelentős elmozdulás semerre sem, se az erős, se a gyenge oldalra.

21 komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr796197489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.05.22. 23:55:57

Nem az az oka a devizakötvénynek, hogy az biztos? Azt megveszik a külföldiek? Úgy értem a forintkötvényt amit egyre inkább a hazai kezekbe próbálják terelni, előfordulhat, hogy nem lesz rá elég vevő, akkor meg szopta. Így is sokan mondják, hogy a bankok kiszorításával az államkötvénypiacról az MNB orosz rulettet játszik. Ha még devizakötvény sem lenne akkor még nagyobb lenne a bizonytalanság.

Robur 2014.05.23. 00:01:12

Erről az 5%-os nyugdíjemelésről hol hallottál?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.23. 00:09:04

@Robur:
Ha elfogy a bizalom és nem lesz vevő, akkor nem fogják egyiket sem megvenni, nincsen különbség forint és deviza kötvény között.

A lakossági államkötvény jóval megbízhatóbb, mint a bank / befektetési alapok kezében levő.
A lakosság helyi, nem pánikol csak azért, mert lőnek a pirézek a szomszédra.

Az 5% emelést az idén kapták az év elején, szavazatvásárlásra.

Robur 2014.05.23. 11:06:18

@Dörnyei József:
De a külföldiek kezében jóval több pénz van. Nyilvánvaló, hogy itthon nincs elég fedezett, hogy teljesen magyar kézben legyen az államadósság. Nem lehet ez az ok, hogy kibocsátanak valutakötvényt?

2014.05.23. 11:07:56

Nem arról van szó, hogy csökkenteni akarják a CDS felárat?

hvg.hu/gazdasag/20140203_Csucsra_ugrott_a_magyar_csodkockazati_fel

2014.05.23. 11:09:12

Ahogy az ukránok pénze gyengül,az gondolom a forintot is rántja lefelé.Ezért erősíteni akarják valahogy.
De lehet hogy nem így van, ez csak egy tipp volt.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.05.23. 19:15:39

"Magyarországnak tartósan nem lehet 80% felett az államadóssága, mert onnantól rezeg a léc és fogyhat el a bizalom egyik napról a másikra és jöhet az államcsőd"

Nekem az az érzésem, hogy mintha ezek a számok semmit sem jelentenének. Mintha csak mindig hivatkoznának valami fenyegető hatalomra, ami most aztán tényleg lecsap. Vegyük egy kevéssé ismert országot, Belgiumot! Nekik 100% ez a mutató. Nekik rezeg a léc, jön az államcsőd??

Mert az olaszokat, görögöket nem is említeném, 170 meg 130 százalékkal. Vagy az írek, akiket most minősítettek fel. mennyi nekik 120%?m Akkor miről beszélünk??

bankvezér 2014.05.23. 20:44:52

@Diorella Queen:
A téma "avatott szakértője " is megszólalt.:)

bankvezér 2014.05.23. 20:58:02

@fofilozofus:
Magyarországot azért tudják 80 % feletti államadósságnál megszorítani, mert az államadósság 42 %-a most is devizában van.
Az általad felsorolt nációknál nincs ilyen probléma,mert saját pénzükben, euróban adósodtak el. Forintban az istennek sem voltak hajlandók, pedig abban a devizában érdemes eladósodni, amelyik a törlesztés idejére gyengül. Nyilván azért nem forintot vettek fel, mert forintért csak szart tudtak volna venni. (Csányi) Sanyi bácsi szarai csak itthon "piacképesek". Az a húsipari cég, ahová a vén tolvajmajom beteszi a lábát, ott gyenge lesz a minőség és egekbe szöknek az árak! Örülök,hogy az oroszok beintettek a magyar húsexportnak, mert azóta csökkentek az árak itthon. Ugyan tele vagyok pénzzel, de nem szeretem szarokra elszórni. :))

bankvezér 2014.05.23. 21:09:26

"Amit nem igazán értek az az, hogy mi a lófaxért veszünk fel deviza hiteleket 5%-os kamatra, amikor 2,5%-os kamatra kapunk forint hiteleket?"

Egyszer már megválaszoltam egy korábbi kommentemben másutt. Tehát, Magyarország külkereskedelmi aktívuma van, mert a vidéki emberek nyomorognak, nem vásárolnak, hiszen még minimálbért sem keresnek. A devizaadósok sem vásárolnak, tehát itt nincs vásárló erő.
Külkereskedelmi aktívum esetén a forintnak folyamatosan erősödnie kellene. De azért nem erősödik, mert valakik folyamatosan lopják a devizát.
Ezért kell 5 %-ra devizakölcsönt felvenni, a 2,5 %-os forint helyett. Ha az IMF-től venné fel (sertés)orbánc a devizát, akkor azt nem lehetne csak úgy ellopni, mert az IMF ellenőrizné.

2014.05.23. 22:57:05

@bankvezér: Külkereskedelmi aktívum esetén a forintnak folyamatosan erősödnie kellene. De azért nem erősödik, mert valakik folyamatosan lopják a devizát.
Ezért kell 5 %-ra devizakölcsönt felvenni, a 2,5 %-os forint helyett.

Válasz erre;

Milyen következménye lesz ennek és mikorra várható?
Te tudod?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.23. 23:55:50

@fofilozofus:
Minden országnak más ez a határ. Magyarországnak kb. 10-20%-al az EU átlag alatt van. Ami most 90%.

Egy Dél-Amerikai államnak már 30% felett sem adnak többet kölcsön és csődbe megy.

bankvezér 2014.05.24. 08:59:31

@Dörnyei József:
Az, hogy adnak-e kölcsön, az személytől is függ.
Ha az illető politikus nemcsak a sajátjainak lop, hanem a kölcsönadót is jó helyzetbe hozza, akkor kaphat kölcsönt.
Egyébként is óriásit tévedtek akik az unió szétesésére vártak. Politikai okai vannak, hogy az unió egyben van, és a legeladósodottabb ország is kap kölcsönt.

bankvezér 2014.05.24. 09:12:36

@Diorella Queen:
"Milyen következménye lesz ennek és mikorra várható? "
Az egyszerű adófizetők csak fizetnek és fizetnek, a pénzük feneketlen hordóba ömlik.
Ugyanez érvényes azokra a devizaadósokra is,akik elmebeteg módon szintén fizetnek.
Valakik a háttérben titokban nagyon gazdagodnak, a pénzt devizában külföldre viszik, és ott elrejtik, esetleg befektetik. Vagy mint külföldi tőkét visszahozzák és mindenféle kedvezmény kapnak rá. Vagy visszahozzák és magyar állampapírt vásárolnak belőle 5 %-os kamatra, miközben az egész világon 1-2 % kamatot fizetnek a megbízható adósok. (Magyarország pedig megbízható adós.)

salv 2014.05.24. 14:27:08

"Amit nem igazán értek az az, hogy mi a lófaxért veszünk fel deviza hiteleket 5%-os kamatra, amikor 2,5%-os kamatra kapunk forint hiteleket?"

Nem kapunk 2.5%-os kamatra forinthitelt. A kincstarjegyek nem adossagfinanszirozasra szolgalnak, hanem likviditasi eszkozok. A kotvenyek hozama viszont meg most is 3.5-5% kozott van. Es ez csak nagyon rovid ido ota van igy, es egyaltalan nem biztos, hogy sokaig igy is marad. Az is nagyon messze all a valosagtol, hogy lassan lecsereljuk az osszes kotvenyt alacsony hozamura. Az elmult evekben magas hozamon (2011-12-ben nagyon magas hozamon) eladott kotvenyek hatasa meg nagyon hosszu ideig velunk lesz. Ha integralnank a 2010-es valasztasokkor ervenyes hozamokhoz kepesti hozamfelarat/hozamelonyt a futamidovel sulyozva, akkor ezermilliardos tobbletkoltseget kapnank. Ez a szabadsagharc ara. Eddig. A kotvenypiacot az utobbi idoszakban eppen a kamatcsokkentesi periodus stabilizalta, mivel az arfolyamok folyamatosan felfele mentek. Ha lesz turbulencia, az eppen a kamatcsokkentesi periodus vegen varhato. Nem veletlen, hogy nagyon nem akarjak abbahagyni, inkabb aprozzak a vegtelensegig.

Az allamadossagnal meg a netto adossagratat erdemes nezni. A brutto rataval (ami most 84.6%)ugyanis konnyu trukkozni. Ahogy pl. 2013 vegen tortent: egy befekteto ket napra visszaadott par szaz milliardnyi kotvenyt, amitol 1-2 szazalekponttal javult ket napig az adossagrata (a ket nap kozul az egyik eppen az ev utolso napja volt). Vagy ev vegen lenullaztak a likvid tartalekokat (amit aztan ev elejen fenysebesseggel potolni kellett). De modositja a brutto ratat a bevont, de meg fel nem hasznalt forras is (pl. az ev elejen kibocsatott devizakotveny). Stb. A netto rata mentes ezektol, raadasul meg az arfolyamra sem annyira erzekeny (a tartalekok egy resze is devizaban van).

A netto adossagrata igy alakult 2010q1-2014q1 kozott: 62,6;62,1;62,9;61,8/53,8;55,0;55,6;53,3/54,6;56,3;58,1;61,2/61,4;61,8;62,8;63,2/64,6 szazalek. Szepen latszik a lopott manyup-penz felhasznalasanak a hatasa (2011-ben hasznaltak fel belole a legtobbet, de 2012/2013-ban is felhasznaltak 340-340 milliardot): miota elfogyott a penz nagy resze, a netto adossagrata toretlenul emelkedik. Ami azert szomoru, mert a manyup-vagyon elkoltesevel, es a jarulekoknak a koltsegvetesbe iranyitasaval (evi 1.5%/GDP) az allam plusz igervenyeket vett a nyakaba. Ennek a hatasa mar 1-2 even belul jelentkezni fog, a kormany altal bevallottan is: egy hosszabb tavu kitekintesben az szerepel, hogy a nyugdijalapot szazmilliardos nagysagrendu koltsegvetesi osszeggel kell megtamogani, mivel elkezd az implicit adossag explicitte valni. Es ez meg csak a kezdet: az igazi feketeleves 15-20 ev mulva jon: addigra a manyup-rendszer felszamolasa miatti implicit adossag (ami akorra kb. a GDP 50%-ara no) nagy leptekben kezd explicitte valni.

A fentiek egyebkent nem a vegleges adossag szamok, ugyanis az utobbi evekben divatba jott a nominalis GDP-adatok durva reviziojanak szokasa: a 2010/11/12-es headline adatot eddig 607/519/228 milliard forinttal vagtak vissza (a 2011/2012-es adatra meg var 1/2 revizio, valoszinuleg mindketto 600 milliard folott lesz a vegen). Harom ev mulva majd azt fogjuk latni, hogy a mostani adossagratak kb. 2 szazalekponttal magasabbak, mint ahogy most mondjak.

bankvezér 2014.05.24. 18:09:49

@salv:
Gratulálok! Nekem soha sem lett volna türelmem ennyit terelni és mellébeszélni.
"Nem kapunk 2.5%-os kamatra forinthitelt. "

Az 5 % kamatú dollárra ez önmagában nem válasz.
Ha marad ez a dollár/forint árfolyam, akkor a dollárra tisztán 5 % reálkamatot kell fizetni. Forint esetében megengedett a 3 % infláció, így tehát az 5,5 %-os kamat a forint-papírokra, még mindig csak 2,5 % reálkamatot jelenthet. Ráadásul forintot tudunk nyomtatni, dollárt azonban nem .
Ha valaki a dollárt jelentős gyengülésére számít, az még sokáig várhat rá. Lehet,hogy nem is fog megtörténni.

Untermensch4 2014.05.24. 19:20:55

@bankvezér: "Ha valaki a dollárt jelentős gyengülésére számít, az még sokáig várhat rá."
nem jól emlékszem hogy a dollár-jüan árfolyam kapcsán időnként történik vmiféle "kiigazítás" ami miatt időnként gyengül a dollár? vagy épp egy ilyen gyengülési periódus után vagyunk?

bankvezér 2014.05.24. 19:58:57

@Untermensch4:
A kínaiak korábban "mesterségesen" alacsonyan tartották a pénzüket a dollárhoz képest. (Teljes erőből vásárolták a dollárt. A lakosság is.)
Talán most próbálnak szabadulni a dollár egy részétől. De ez hosszú folyamat lesz.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.24. 20:50:21

@salv:
Ha elolvasod ezt a bejegyzést, akkor jól látod, hogy az AKK képes 5% alatti hozammal finanszírozni az államadósságot:
dornyeij.blog.hu/2014/05/14/mnb_folyamatosan_javul_a_bizalom

Ahogy leírtam, a futamidőtől függ a kamat, a kamat mértéke a piaci termékeknél nagyjából egyforma kötvény és kincstárjegy között.

A kincstárjegyek bizony adósságfinanszírozásra is szolgálnak, a kötvény 4-szer több van ugyan, de a kincstárjeggyel is finanszírozzuk az államadósságot.

Az államadósságnál mindkettő értéket kell nézni, de a befektetőket a bruttó érdekli, mert azt kell finanszírozni. Az állam által tulajdonolt eszközöket sokszor nem lehetséges eladni vagy csak igen nagy veszteséggel, ezért az, hogy van-e focipálya Felcsúton vagy nincsen, teljesen mindegy, mert eladni nem lehet.

A FIDESZ szerintem is nagyon, de nagyon rosszul kormányozta a gazdaságot, ebben nincsen vita közöttük.

salv 2014.05.26. 14:43:58

@Dörnyei József: Ahogy irtam, a kincstarjegy funkcioja nem az adossagfinanszirozas: pl. egy 3 honapos kincstarjegybol 12-szer annyit kellene eladni, mint egy 3 eves kotvenybol, ugyanakkora adossag finanszirozasahoz (az 5 es 10 eves kotvenynel aranyosan meg tobbet). A kincstarjegyek fo funkcioja a likviditas biztositasa. Az allamhaztartasi hiany lefutasa nem egyenletes (iden pl. 4 honap alatt produkalta a tervezett eves erteket), ezt a kincstarjegyeknek kell kiegyenliteni. Ugyancsak a kincstarjegyeknek kell biztositani a finanszirozast akkor, ha a kotvenybevonas nem eri el a tervezett merteket, vagy csak tul magas hozam mellett sikerulne eladni oket. Stb.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.26. 22:29:59

@salv:
A forint kötvények állománya 8 Billió, a kincstárjegyek állománya pedig 2 Billió. Mindkettőnek jelentős az állománya.

Mivel a rövidebb lejárat per pillanat olcsóbb hitelt jelent, ezért kevéssé hiszem, hogy a hosszabb lejáratúakból sok van.

A 3 év v. 5 év már teljesen vállalható költséget jelent és nincsen igazán szükség hosszabb lejáratúra szvsz.
süti beállítások módosítása