Technológia - Miért alkalmaz egyre több oldal Javascript-et?

2014.05.06. 12:44 :: Dörnyei József

Rohamosan terjedő tendencia a neten a Javascript alkalmazása az oldalakon. Mire jó ez? Miért terjed ilyen gyorsan?

A Javascript egy kis program, ami a megnyitott oldalon fut és pl. futtatja a chat-et, lejátssza a videót, stb.

Amire ezen felül az oldal gazdái használni szokták, az az idegesítő reklámok, amik beúsznak oldalról, feldobnak egy kérdést, stb.

Magyarországon egyelőre a reklámok mennyisége még elfogadható szinten van, de jónéhány külföldi oldalon annyira sok reklám van, ami élvezhetetlenné teszi az olvasást.

Természetesen létezik script blokkoló program is a neten, ami remekül működik. Egy ilyen script blokkoló program eléggé értelmes is, oldalanként be lehet állítani, hogy melyik oldalon mit blokkoljon.

Tehát ha egy oldal csak reklámra használná a scriptet, akkor azt simán lehetne szűrni egy ilyen programmal.

Emiatt használják az oldalak minden másra is a scriptet. Pl. hvg.hu nem lapoz script nélkül. Tehát el lehet rajta olvasni az első 10 hírt, de többet nem. Ez egy nagyon hatásos módszer arra, hogy a hvg.hu oldalon soha nem kapcsolja be senki a script blokkolót. Pedig magától bekapcsolná, mert a hvg.hu is alkalmaz oldalról bekúszó reklámot, amit a script blokkoló el tud tüntetni.

Szóval emiatt terjed a script használata a neten. Amelyik oldal a normál működéshez használja, az biztosítja magának azt, hogy ne blokkolják a felhasználói a script reklámokat - ergó lesz bevétele.

komment

Címkék: Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr56126009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2014.05.06. 13:39:59

aha kivéve a hozzám hasonló elmebetegeket akiknél a reklám gyűlölete elsődleges. ha a blokkoló és az oldal konfliktusba kerül akkor nálam az előbbi győz, azt az oldalt inkább nem olvasom

Clear-water 2014.05.06. 15:00:17

Nos, ez egy összetettebb kérdés, mint annak tűnik, az egyik oldalát olvashattam most.
Mi a javascripteket azért használjuk, mert velük lehet villámgyorssá tenni az oldal betöltését. A szerver oldalon, csak a statikus tartalmakat raktuk össze pár századmásodperc alatt, és kinyomjuk a felhasználónak. Közben elindul a dinamikus, hosszabb időt igénybe vevő tartalom összeállítása, amit utólag teszünk hozzá a már megjelent oldalhoz (Ez egyébként igen régi technológia az AJAX,csak éppen mára lépett olyan stádiumba, hogy könnyű kivitelezni). Több komponens pedig csak akkor töltődik be, ha a felhasználó tényleg látni akarja.
Az eredmény egy egészen felhasználóbarát felület villámgyors töltéssel.

Üdv

bankvezér 2014.05.06. 16:09:43

Jelentéseket nem küld a program ?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.06. 16:11:43

@Clear-water:
Általában a nagy oldalak tényleg így működnek, de azért ez nem általános.

A közepes site-ok csak a "hozzátöltést" oldják meg scripttel, a még kisebbeken pedig csak kisegítő funkcióra használják, pl itt a blog.hu-n csak az oldalszámláló a script, esetleg pár idegen hivatkozás, pl. reklám.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.05.07. 13:36:25

A válaszom a következő a címbeli kérdésre:

A HTML-t eredetileg cikkek olvasására tervezték. Később azonban kitalálták, hogy programok kezelőfelülete is legyen. (Ezen a ponton kellett volna agyonlőni a kitalálót, de sajnos ezt nem tették meg). Ehhez viszont programozási nyelv kell, és ez a JavaScript.

Ha valaki próbál browseres programot fejleszteni, akkor tudja, hogy ez katasztrofális igénytelenséggel párosul. Az alap az, hogy a százféle böngészőn 101-féleképpen fut (még a verziótól is függ). A szerver oldali nyelvek is ótvarok, sokáig a PHP volt túlsúlyban. Ez a 80-as évek Commodore-64 Basicjénél csak egy kicsit szarabb (na jó, nem, de iszonyú visszalépés). Amit a 80-as, 90-es években kitaláltak programozástechnikailag (kurv@ okos emberek), ezek az ifjú forradalmárok kidobták, és kezdik újra elölről. Beleesnek ugyanazokba a hibákba, aztán majd 20 év múlva rájönnek, hogy hogy lehet jól megoldani. Aztán megint technológiaváltás lesz, és megint kidobják ... :-)

Mert az alapstruktúrák mindig ugyanazok, csak a körítés változik, de aki nem ismeri a régit, az ezt nem veheti észre. Csak a körítést kellett volna lecserélni, nem a lényeget.

Clear-water 2014.05.07. 14:19:48

@fofilozofus:
Egyetértek.
Manapság böngészőre fejleszteni = fejlövés.
Jól csinálni a legdrágább fejlesztés.
Mi három profi webes programozót szerződtettünk rakat pénzért, akik fél év alatt összeraktak egy teszt környezetet, ami még a legegyszerűbb felhasználói eseteket is (menuválasztás, gördülőlistás ki választás) lefuttatja. Persze az összes támogatott böngészőn és verzióban. Kb fél nap egy teljes tesztkör.
És persze az egész fejlesztés a teszt alá van rendelve, amit nem lehet letesztelni, azt nem tudjuk használni.
Borzalom. A legegyszerűbb fejlesztés is egy vagyon.

Clear-water 2014.05.07. 14:21:19

Ja, és persze manapság a mobilokra is külön tesztelni kell.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.05.08. 11:09:43

Régen volt az X-Window. Ez egy egységes rendszer volt, és nagyjából tudhatna ennyit a mai böngészőfelület is. Persze kellene egy kicsit korszerűsíteni, hogy ne minden művelet a szervert terhelje, de ha egy vállalat belső alkalmazása a cél, akkor nem is kellene ettől félni.

A lényeg: ugye hülyeség mindenre villát használni, a levest kanállal kéne enni. Azaz kikiáltják, hogy a webes alkalmazás a tuti, onnantól mindenre azt akarják használni. A nagy nemzetközi cégeknek legyen webes a felületük (pl. E-bay), de egy belső banki alkalmazásnak nem kellene. De most ez a divat.
süti beállítások módosítása