Facebook link

MNB - Több fejlemény is van

2014.04.24. 10:48 :: Dörnyei József

Több fejlemény is történt az MNB háza táján. Kiderült, hogy az MNB elszórt 100 Mrd körüli összeget mindenféle hülyeségre. Ma reggel pedig átalakította a pénzügyi rendszert egy kicsit.

Az első hír nem vert fel nagy port befektetői körökben, az MNB rendelkezik annyi pénzzel, hogy el tudjon költeni 100 Mrd-ot mindenféle dolgokra. Ennek befektetői szempontból a választások előtt lett volna jelentősége, amikor ez a 100 Mrd-os erősen korrupció gyanús pénzherdálás esetleg a FIDESZ újraválasztását veszélyeztette volna. A választások azonban lezajlottak és befektetői szempontból az EU és az önkormányzati választások eredménye érdektelen.

Valamennyi nyugtalanságot azért kiváltott az esemény, a forint nem volt képes erősödni.

A második hír ma reggelről származik. Az MNB átalakította a jegybank pénzügyi rendszerét egy kicsit. Ezek technikai átalakítások és az a céljuk, hogy a befektetők forintját áttolja a állampapírok felé. Az összeg az MNB szerint 600-1000 Mrd forint között van. Eddig kéthetes kötvényben tarthatta bárki a pénzét az MNB-nél, a változtatások ezt 2 hetes betétté alakítják, amiben külföldi befektető nem tarthatja a pénzét. Tehát a külföldi befektetőnek valahol máshol kell tartania a pénzét, ami az MNB reményei szerint állampapír lesz.

Az intézkedés fogadtatása azonnali forint gyengülés lett, mert van a külföldi befektetők számára egy másik opció is, el is hagyhatják az országot. Egyes befektetők így is döntöttek és elkezdték adni a forintot, ami miatt esik per pillanat az árfolyam.

Az MNB most be tud és be is fog avatkozni, a deviza tartalékok szintje magas, van deviza beavatkozásra. Az MNB valószínűleg felkészült az eseményekre és beavatkozásra készen vártak a kereskedői. A forint nem fog nagyon elszállni.

Az intézkedés szerintem relatíve gyorsan le fog csengeni és utána a forintra nem nehezedik emiatt extra nyomás. Középtávon az intézkedés valószínűleg pozitív hatású, de ez beépül a Magyarországról kialakuló pillanatnyi képbe, ezért külön megmondani, hogy ennek mekkora hatása van, nem lehet.

A nettó eredmény az, hogy a forintra egy ideiglenes nyomás nehezedik max. 1 hétig, utána ez elmúlik és nem jelentkezik többet. Az ország finanszírozása pedig még jobban a hazai befektetők irányába mozdul el, ami jó.

komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr526081162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.04.25. 12:30:54

Gyanítom, hogy elszállt az államadósság és a hülyék nem fogják tudni tartani magukat a saját szabályaikhoz. Amikor azt olvastam az MNB-től, hogy óvatosan lehet csökkentei a valutatartalékot akkor már tudtam, hogy az államadósságra fogják eltapsolni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.25. 13:09:40

@Robur:
Ha csökkented a jegybank devizatartalékát, akkor de Facto a bruttó államadósságot csökkented, a nettó államadósság viszont szinten marad.

Ami miatt érdemes meglépni az a kamatkülönbségen alapuló költség. Mi 5% körül kapunk általában devizahitelt és kb. 0-1% körüli kamatot kapunk érte. A devizatartalék ugyanis Német állampapírokba van befektetve, amiknek ez a kamatuk futamidötöl függöen.

Tehát masszívan veszteséges a jegybanki devizatartalék.

Ebböl a szempontból minél kisebb, annál jobb.

Persze csökkenteni csak akkor lehet, ha nem lesz belöle gáz. De per pillanat az a helyzet, hogy lehet csökkenteni, mert a devizatartalék mértéke messze meghaladja az éves deviza finanszírozási igényt, ami kb. az elvárt tartalék maximuma.

A FIDESZ természetesen trükközik az államadóssággal, de ezt más módszerekkel teszi. Valamint tényleg nem tartja magát a saját szabályaihoz. De ez egy másik történet.

Robur 2014.04.26. 10:19:47

@Diorella Queen:
Azért Japán helyzete némileg más mint a miénk, de ez nem is tudom hogy jön ide.

salv 2014.04.26. 10:47:40

Azt a penzt, amit ki akarnak vinni a kethetes kotvenybol, nem az fx-piacon fogjak atvaltani, hanem az mnb-n keresztul (erre nyitnak egy uj lehetoseget). Erre hasznalnak fel a devizatartalek egy reszet (max 3 milliard euro, ennyi a 800-1000 milliard forint). Tehat ez nem befolyasolja a forint arfolyamat.

Erdemes megnezni a kethetes kotveny allomanyanak alakulasat. A novekedesi hitel elso adagjanak kiosztasaval egyutt kb. ugyanannyival nott a kotvenyallomany, mint a kiosztott penz: a hitel szinte teljes egeszeben ott csapodott ki. Hogy lehet ez, ha a statisztika szerint nem csak hitelkivaltas tortent, hanem uj hitelre is ment penz? Ugy, hogy az uj hitelek egy jelentos resze valojaban nem uj hitel volt, csak egy masik bankban vettk fel, mint ahol a regi hitel futott.

2014.04.26. 11:24:15

@Robur: Azért akkor is 200%-os az, ami nálunk 79(?)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.26. 13:41:14

@salv:
Egyelőre még csak a tervezési fázis van, tehát nem tudják az MNB-n keresztül kivinni a pénzt, muszáj a devizapiacon keresztül kivinni. Aug. 1.-től lesznek csak élesek a változtatások.

A 2 hetes kötvény mennyiséget nem csak ez mozgatja, de abban egyetértek, hogy nincsen a vállalkozásoknak komoly hiteligénye. Még ingyen sem.

A vállalkozások bizalma a kormány felé eléggé alacsony, csak a gyártóknak van, szolgáltatóknak alig vagy semmi. A gyártóknak pedig van elég pénzük, akinek nem volt, az már régen tönkrement.
süti beállítások módosítása