Gazdaság - Növekedik a pályakezdési szakadék

2014.03.25. 23:52 :: Dörnyei József

Az egész világon megfigyelhető, hogy a pályakezdők a legtöbb országban igen nehezen tudnak elhelyezkedni. Ennek nem csak az az oka, hogy sok helyen gyengélkedik a gazdaság, hanem az is, hogy a pályakezdési szakadék, tehát a gyakorlati munkához szükséges ismeretek egyre magasabbra teszik a lécet.

A technológia fejlődés bonyolultabbá tette az összes munkahelyet. Egyre több tudással kell rendelkezni minden dolgozónak. A dolgozók alkalmazkodtak is ehhez, valamint a munkahelyek saját érdekükből folyamatosan oktatják is a dolgozókat, hogy meg tudjanak felelni a követelményeknek. Azonban a pályakezdőket senki sem oktatja a legtöbb országban. Ennek aztán nagyon komoly következményei vannak.

Saját példámmal élve, amikor én voltam pályakezdő, az első munkahelyemen a dolgok meglehetősen egyszerűek voltak, a betanulási folyamat csak pár hét volt egy átlag diplomásnak.

Ma bárhova is esik be a pályakezdő, elképesztő mennyiségű tudást kell felszednie, amire nem hogy pár hét, de pár év is szükséges. Minden szakmában igen bonyolult eszközöket használnak, amiknek a megtanulása komoly feladat még az egyébként gyakorlott szakembereknek is, a pályakezdő meg se a szakmához nem ért, se az eszközökhöz. A kettőt együtt meg igen nehéz megtanulni.

Az oktatás részben állja a versenyt, persze csak a legjobb főiskolák/egyetemek már adnak a tanulóknak némi gyakorlati ismeretet is, amik általában 5-10 évvel vannak csak lemaradva a jelenlegi, alkalmazott technológiáktól. Ez soknak tűnik és sok is, de mindenképpen sokkal jobb, mint azok az intézmények, amik semmi gyakorlati ismeretet nem oktatnak.

Jelen technológiát azért nem tudnak oktatni az intézmények, mert az kb. állandóan változik, tehát mondjuk legfeljebb 6 hónapos technológia az, amit használok, de sokszor csak pár napos, pl. ha én készítettem el egy részét éppen ma.

A jelenség sajnos előre láthatóan állandósulni fog és fel kell rá készülni, hogy marad a belátható jövőben.

Németországban működő gyakornoki rendszerrel kompenzálják, amivel a pályakezdők el tudnak indulni. A nagyon hosszú betanulási idő, azonban még ilyenkor is rányomja a bélyegét a hangulatukra, nem egy öröm 2-3 éven keresztül gyakornoknak lenni.

Más országokban nincsen ilyen, ezért csak a legtehetségesebb pályakezdők tudnak azonnal elhelyezkedni, a tömeg meg éveken keresztül szenved. Aztán vagy képes bejutni a szakmájába, vagy feladja és elmegy sales agent-nek.

Érdemes a pályakezdőkkel tudatosítani, hogy ami régen volt, tehát a diploma után egy állás, az csak a legjobbaknak adatik meg, akik képesek zéró idő alatt felszívni annyi tudást, amivel túlélik az első pár évet. Sajnos a többség nem képes erre. Nekik arra kell felkészülni, hogy évekig gyakornokok lesznek és ebből csak úgy tudnak kikerülni, ha felszívják a szükséges tudást. Tehát a diploma után fel kell készülni még 2-3 év tanulási szakaszra.

5 komment

Címkék: Oktatás Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr335879207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.03.26. 10:29:44

Kiegészíteném azzal, hogy ez nem csak a felsőfokú szakmákra vonatkozik. Találkoztam kb. 1 éve egy sráccal aki mondta, hogy CNC-snek tanult de nem tud elhelyezkedni pedig mindenhol azt hallani, hogy mennyire keresett szakma. Ez lehet, hogy egyébként a magyar viszonyok miatt
is jelentősen így alakult. Régebben a kkv-nek könnyebb dolga volt, ma pártunk és kormányunk "áldásos" tevékenysége miatt egyre rosszabb helyzetben vannak és lehet, hogy már nincs idejük xarakodni újoncok betanításával hanem egyből bele kell csapni a lecsóba.
Egyébként én itt nem értek egyet a kapitalista szemlélettel, az oktatásnak amennyire lehet ingyenesenek kéne lennie. A gyorsan változó technológiai környezet miatt egyre sűrűbben lesz olyan, hogy valaki szakmája nem ér semmit vagy csak jelentős átképzéssel. Én például jónak tartottam ami volt régebben a munkaügyi központokban,
hogy volt lehetőség átképzésre. Ma nem tudom, hogy van-e ilyenre lehetőség.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.26. 10:44:14

@Robur:
A probléma az, hogy sokkal tovább tart betanítani valakit, ezért nem szeretnek erre pénzt áldozni a cégek.

Nem mindegy, hogy valaki 3 hét alatt tanul be vagy 3 év alatt.

Az oktatás ezen keveset segít, ahogy már leírtam a cikkben. Persze kell, de a gyakornokság az, ami igazán kellene.

Állami részröl pl. azzal lehetne segíteni, ha a gyakornoknak nem lenne minimálbére vagy nem kellene utána harácsot fizetni. Nyilván csak minimumbérig és az idöszakot limitálni kell pl. 3év/polgárra.

Untermensch4 2014.03.27. 07:28:54

@Robur: ingyenes helyett nevezzük inkább közfinanszírozottnak vag legalább " " "ingyenes"-nek. a régebbi munkaügyi központos képzések sem voltak mindig a csúcson (eu-s támogatásoknál egy darabig az is gátolt hogy nem voltak még bejáratva a lopási útvonalak). gyakorlat nélkül meg csak akkor kockáztatja meg a jelentkezőt a cég ha hosszabb ideig sem talál gyakorlottat de nagyon kell az ember. ilyen a válság kezdete óta nem nagyon van

EXO 2014.03.27. 09:54:35

Tudom, hogy offtopic, de egy elég fontos hír:
www.tarki.hu/hu/news/2014/kitekint/20140326_valasztas.html
A szocialista klikk támogatottsága 27-ről 20 százalékra esett. Innét már a kiesés szintje sincs messze, főleg ha belegondolunk, hogy időközben újabb dolgok is feljöttek.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.27. 11:50:53

@EXO:
Köszi az infót, tényleg nagyon fontos hír.
süti beállítások módosítása