Gazdaság - Hadiipart építünk

2014.02.11. 11:40 :: Dörnyei József

Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, hogy Magyarországból hadiipar hatalom lesz. Miért esett pont erre a választás?

A hadiipar állami terület. Még a US-ben is államilag védettek és oltalmazottak a hadiipari cégek, aminek az oka természetesen a hadiiparban elengedhetetlen titoktartás.

Magyarországon ez valószínűleg állami cégekkel lesz megoldva.

Őszintén szólva nem tudom, hogy milyen minőségű most a Magyar hadiipar, de erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy csúcstechnológiával rendelkeznénk. Persze minden csak pénz kérdése és ki lehet fejleszteni a Rába segítségével egy eladható support feladatokra alkalmas fegyverrendszert.

Ez a gyakorlatban a mai igényeknek megfelelő könnyű csapatszállítót jelent, ami képes megvédeni a személyzetet az ellenség által használt aknáktól, improvizált robbanóeszközöktől és páncéltörő rakétáktól.

A US és UK hadseregnek létezik egy kiforrott technológiája, amit Afganisztánban és Irakban le is teszteltek alaposan.

Ez a technológia simán leleshető a harcjárművekről és alkalmazható a Rába harcjárművein.

Természetesen nekünk lesz egy hatalmas előnyünk a US és UK cégekkel szemben, mi el fogunk adni ilyen harcjárműveket bárkinek, aki képes ezt megfizetni.

Nekünk megvan az az előnyünk is, hogy benne vagyunk a NATO-ban, ezért minden további nélkül tudunk NATO kompatibilis fegyverrendszert gyártani.

A keresleti oldal hatalmas. Az Arab "öljük meg a szomszédot, mert nem a mi szektánk embere" játék még csak most indul. Mivel minden Arab országban vannak ilyen meg olyan szekták, ezért várható, hogy a vallásháború elterjed és lángba borítja az egész Arab világot. Az Araboknak pedig van pénzük, meg tudják majd fizetni ezeket a harcjárműveket, amikkel meg lehet nyerni a háborút.

Hende Csaba 40K hadiipari dolgozót szeretne. Könnyen lehet, hogy meglesz ez a szám, sőt, lehet, hogy jóval több lesz.

8 komment

Címkék: Gazdaság Technológia Fegyverzet

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr555809111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.02.11. 15:17:25

Ez a bejegyzés elég Monty Pythonosra sikeredet. Magyarország mint hadiipari nagyhatalom.:-) Hende csak jártatta a száját egy kicsit egy konferencián ahogy a kormánytagok szokták.

Asidotus 2014.02.11. 16:33:13

A Vas és az Acél országa leszünk? Ezek tényleg kommunisták

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.11. 23:09:01

@Robur:
Szerintem ebben most tévedsz. Ez most egy valós kormányzati stratégia, ami jól átgondolt és robog a saját útján. A Rába megvásárlása volt ez első nyilvános jel a projekt létezésére.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.11. 23:11:18

@Nűnű:
A hadiiparban az alapanyag ára marginális. Acéllemezt bárki tud vásárolni. Olyan harcjárművet tervezni viszont, amiben túléli a személyzet, ha egy 150mm-es löveg felrobban mellette 3 méterrel vagy egy tankelhárító akna pont alatta, nem egyszerű...

Untermensch4 2014.02.12. 01:05:54

"Őszintén szólva nem tudom, hogy milyen minőségű most a Magyar hadiipar, de erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy csúcstechnológiával rendelkeznénk..."
innen-onnan azért érdekes információ-morzsákatlehet összecsipegetni.
ez egyébként egy kimagaslóan jó ötlet ha azt nézzük hogy
a gdp 2.5%-át (ha rossz az adat, elnézést) kellene honvédelemre költenünk (és valójában ez sokkal olcsóbb lehetőség mint a korábbi "körkörös védelem") de ez spórolódik évek óta. haaz a választék hogy n+1 db katonai járgányt kell vennünk akkor jobb ha a vételár az itteni gazdaságban áramlik még egy kicsit vagy helyből megy egy másik gazdaságba? a haditechnika exportja állami monopólium (ez nem "liberalizálandó" terület), a honvédelem mint közérdek miatt titkosítható minden nokiás doboz...

bankvezér 2014.02.12. 12:46:13

@Dörnyei József:
Csak rá kell nézni erre a Hende nevű fazon pofájára...
Én ránéztem és azonnal láttam, hogy ettől az embertől soha nem vennék használt autót, olyan járművet,amitől az éltem függ, még annál inkább nem !

bankvezér 2014.02.12. 12:48:19

Szóval ennek a Hendének a dagadt, gusztustalan pofája engem kifejezetten egy nagy seggre emlékeztet.
Már csak egy darab szart kell vennie a szájába.

Robur 2014.02.12. 13:38:14

@Dörnyei József:

Na most ha Magyarország be akar szállni a hadiiparba akkor két fajta lehetősége van: saját piacra gyárt, nemzetközi piacra gyárt. Az utóbbit akkor tudja
megtenni, ha vagy csúcstechnikát gyárt, vagy megfelelő ár-érték arányú terméket. Az elsőre nyilvánvalóan képtelenek vagyunk. A második téren olyan erős a nemzetközi verseny, hogy ott labdába rúgni nagyon nehéz. Szóval szerintem a nemzetközi piacra
betörni nem tudunk. Marad a hazai piac, na most ha ott akarunk elérni valamit akkor az adott cuccot kb. olyan áron kell legyártani vagy olcsóbban mint ha a nemzetközi piacon vennénk, mert különben nagy bukta lesz pénzügyileg. Ehhez egyrészt kell egy megfelelő technológiai háttér, gyártási kapacitás és természetesen egy viszonylag nagy mennyiségű megrendelés az MH részéről. Hacsak nem kezdjük el a honvédséget komolyan fejleszteni(Amit költségvetési szempontból igencsak rizikós lenne) akkor nem hiszem, hogy lenne megfelelő darabszámú rendelés, hogy megérje. Szóval én nagyon nem hiszek ebben a sztoriban.
süti beállítások módosítása