US - Az Omabacare szinte mindenkinek feljebb nyomta a biztosítását

2013.12.15. 19:29 :: Dörnyei József

Az Obamacare szinte kivétel nélkül minden eddigi biztosítottnak feljebb nyomta a biztosítását. Az EÜ biztosítók változatos módon, de mindenkinek emelték a díját vagy csökkentették a szolgáltatást.

A többség ~70% egyszerűen magasabb havidíjat kapott. A többieknél általában az önrész nőtt meg vagy a biztosított szolgáltatások csökkentek le.

Az Obamacare nem működő website-ja már eddig is tömegeket kergetett kétségbeesésbe, akik elveszítették az EÜ biztosításukat mostanra. Akiknek elvileg sikerült megkötni a szerződésüket, arra panaszkodnak, hogy a "sikeres" szerződést még nem kapták meg, emiatt még nincsen érvényes EÜ biztosításuk.

Aki meg nem váltott, most azért mérges, de nagyon Obamára, mert emelkedtek az EÜ biztosítási költségeik.

Természetesen ez nem volt meglepetés.

A US népességének 1/6-a nem fizetett EÜ biztosítást, most ezt az 1/6-t a többiek biztosításából fizetik. Természetesen ilyenkor mindig sok az ügyes, aki szintén nem akar fizetni. Ezt az összeget, ami igen vaskos, hitelből fedezi a kormány, de csak részben, részben a többieken veri le, akik fizetnek az EÜ biztosításért.

A szocializmus jól hangzik, de a gyakorlatban nem működik. A US-ben sem. Ahogy máshol sem. De a US-ben aztán végképp nem, mert a mentalitásuk 100%-ban kapitalista.

Most aztán a sok hülye, aki a demokratákra szavazott, vakarhatja a fejét...

5 komment

Címkék: US EÜ rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr555693870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

renevol 2013.12.16. 11:42:42

A társadalombiztosítás nem szocializmus.
A rosszul csinált társadalombiztosítás sem az.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.16. 12:16:25

@renevol:
A US EÜ biztosítási rendszere nem volt nagyon jó, de mindenesetre sokkal jobb volt, mint lett.

A lépés, amiket Obama csinált, meg teljesen egyértelmüen szocialista irányba nyomta a US-t és nem is kicsivel.

Éves szinten a GDP 10%-ával emelte a szociális kiadásokat. A US még nem egy szocialista ország, mint a legtöbb EU ország, de sokkal szocialistább lett, mint volt.

renevol 2013.12.16. 17:50:39

@Dörnyei József: Az első mondatot illetően lehet, hogy abszolút igazad van.

Az viszont, hogy a társadalombiztosítás "szocialista irány", ez csak a valóban neoliberális szempontból van így. Önmagában a társadalombiztosítás nem szocialista találmány, nem szocialista országokban kezdték el bevezetni (nem is voltak akkor még szocialista országok), és ma sem szocialista országokra jellemző.

Az pedig, hogy éves szinten a GDP 10%-val emelte a szociális kiadásokat, szerintem lényegtelen, hacsak nem ilyen hangulat-propaganda keretében hangzik el ez a mondat egy arra fogékony társaságban, pl. ahol a "szociális kiadások" önmagukban a "felesleges kiadások" fogalmával egyenlők. Ha a szociális kiadások fogalmába - amit gyakorlatilag bárhogy definiálhatunk - belevesszük mondjuk a közoktatást, akkor ha Nigériában bevezetnék a közoktatást, szintén elmondhatnánk, hogy a GDP 10%-val növelte a szociális kiadásokat. Na bumm.

(Fogalmam sincs, hogy van-e Nigériában közoktatás, ennél a példánál azt feltételezem, hogy nincs.)

Robur 2013.12.16. 21:11:29

@renevol:
Hogyha az a 10%-os emelés a csődhöz viszi közelebb az országot akkor is így gondolod?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.17. 10:27:47

@renevol:
A állami EÜ biztosítás szocialista irány. A kapitalista irány államilag ellenörzött magán EÜ biztosítási rendszer.

A 10% szociális kiadásemelkedés durva. Föleg hitelböl. Megyó módszer és látod, hogy csödve vitte Magyarországot. A US is tud csödbe menni, bárki bármi mást is állít...

A US Obama elött kb. 15-20%-ot költött szociális kiadásokra. Ma ez 25-30%. Egy átlag EU ország 30-40%-ot költ. A US beérte a legkevésbé szocialista EU országokat.

De a US nincsen felkészülve a szocializmusra és az azzal járó szegénységre. Pl. nincsen felkészülve arra, hogy tömegek nem fognak tudni autót megengedni maguknak. A US-ben a legtöbb helyen autó nélkül nem lehet létezni. Az EU-ban már régen kezelik a tömeges szegénység problémáját, ami a szocializmus velejárója. A US ezt nem tudja...
süti beállítások módosítása