Adórendszer - Ingatlanadó

2013.11.29. 09:21 :: Dörnyei József

Az ingatlanadó a világon feltalált legigazságosabb adó, ami létezik. Nem véletlen, hogy Magyarországon nincsen.

Az ingatlanadó alapja a becsült ingatlanérték. Ennek bizonyos százalékát kell befizetni évente ingatlanadóként.

Az ingatlanadó 100%-ban beszedhető, ahol van, ott kb. 100%-os arányban kapja meg az állam a bevételeket.

Az ingatlanadó igazságos. Mindenki akkora ingatlant birtokol/bérel, amire futja. Senki sem fog kutyaólban lakni csak azért, hogy spóroljon az ingatlanadón, ha mégis, akkor meg is érdemli az alacsonyabb adót.

Emiatt aztán a szegény kevesebb, a gazdag több ingatlanadót fizet.

A becsült ingatlanértéket m2 alapján számolják, utca v. akár házszám szerinti bontásban. A becsült ingatlanérték mindig a mindenkori piaci értéknek egy bizonyos százaléka általában 50-70%-a. Így gyakorlatilag soha nem becsüli túl az állam az ingatlan értékét. A becslést az állam minden évben elvégzi és arról értesíti a tulajdonosokat. Ha a tulajdonos nem ért egyet a becsléssel, mert pl. egy extrém lepukkant ingatlana van, akkor készíttethet saját becslést. Ebben az esetben ez alapján fizetheti az adót.

Ha valaki nem képes fizetni az adót, mert pl. nincsen bevétele, akkor kérheti, hogy terhelje rá az állam az ingatlanra az adót. Ilyenkor az állam lassan megkapja az ingatlant, mint tulajdont. Az eredeti tulajdonos aztán, ha van megint bevétele, befizetheti az elmaradást, kamat és büntetés nélkül.

Idős embereknél az ingatlanadót átvállalhatja az (egyik) örökös is, ebben az esetben az ingatlan tulajdonának a megfelelő része átmegy az örökös tulajdonába, ahogy telnek az évek. Az örökösödésnél aztán csak a maradék részre kell megfizetni az örökösödési adót, illetve megosztani a többi örökössel.

Magyarországon azért nincsen ingatlanadó, mert azt a politikusoknak és a gazdag embereknek is meg kellene fizetnie. Magyarországon a politikus lopni szeret az államtól, adót fizetni nem. A gazdag ember is pontosan így viselkedik. A Nemzeti Kapitalista Párt egyik alapvető küldetése az ingatlanadó bevezetése olyan kulcsokkal, hogy kiválthasson más adókat, pl. a harácsot csökkenteni illetve emelni a gyerekek után járó adókedvezményt.

Ha ingatlanadót akarsz a harács helyett:              Nemzeti Kapitalista Párt

 

komment

Címkék: Ingatlan Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr935666595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.11.29. 14:24:30

Az ingatlanadónak van egy mellékhatása. Minden épület fel van értékelve, és az érték adatbázisban van.
Namármost amikor egy fejlett országban, ahol az ingatlanok nyilvántartásban vannak, értékelve vannak, az emberek a fizetésük alapján fizetik az adót, a banki feketelisták nyilvánosak, a be nem fizetett csekk egy hónapon belül feketelistára tesz, szóval egy ilyen országban a lakáshitel vizsgálat 20 másodperc, és minden banktól lekérdezhető online.
Vagyis ez úgy működik, hogy kinézem a házat, lakást amit meg szeretnék venni, interneten megkérdezem a bank online szolgáltatását, hogy mennyi pénzem van, mennyi az éves jövedelmem, mely lakást házat akarom megvenni, és azonnal megtudom, hogy mekkora hitelt kapok. És ezt a hitelt meg is kapom.
A szolgáltatás foolproof, vagyik figyelembe veszi, hogy a megvenni kívánt házat fennt tudom-e tartani, mennyi az éves fenntartása az adott családra. Erre szolgálnak ugyanis a nálunk most bevezetett, de tessék lássék módon megcsinált energetikai minősítések, melyek a fejlett országokban valóban érnek is valamit, mert forintosítva vannak.

weasel 2013.11.29. 21:35:35

És amit Gyurcsány mondott róla Őszödön?

"És azt is meg kell mondjam nektek, hogy nagyon sok nagy ötlettel találkozunk. Hű, a hétszázát neki. És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is százmilliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak. Vessünk ki ingatlanadót mindenkire. Tudjátok, hogy mennyi jön be ingatlanadóból, ha minden ingatlant megadóztatunk, ami 5 millió forintnál drágább? Alacsony értékhatárt mondtam, nem 100 milliót, ötöt. És egyébként még odaadjuk még az önkormányzatoknak azt az 52 milliárdot, ami a kommunális adóból bejön, mert akkor azt oda kell nekik adni, már most az ő bevételük. Az egésznek az egyenlege kevesebb, mint 20 milliárd forint."

Gondolom, nem a levegőbe beszélt, utánaszámoltak.

Persze lehet állítani, hogy túlmozgásos, meg hebrencs, de aki -mondjuk- a közgázos előadását látta, az tudja, hogy racionális és mérlegelő is tud lenni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.29. 22:34:39

@weasel:
Az ingatlanadó adóalapja a lakásállomány. 4,7 millió lakás van Magyarországon. Az átlagár kb. 20M.
A teljes lakóingatlan vagyon piaci áron kb. 94 000 Mrd Ft.

A becsült összeget ennek a felére kell tenni, hogy ne legyenek viták és jogorvoslatok belőle.

Így a becsült ingatlanvagyon értéke 47 000 Mrd Ft.

Ha egy alacsony, 1%-os ingatlanadót vetünk ki, akkor a befolyt adó 470 Mrd Ft.
Ha magasabb ingatlanadót vetünk ki, amiből levonható személyenként x összeg, akkor 940 Mrd az adó, amiből lejön egy összeg, ami szabadon választható.

Mindenesetre ez nem 20 Mrd, ahogy Gyurcsány "Devizahiteles" Ferenc "szakértői" becsülték. :-)

weasel 2013.12.02. 23:22:00

@Dörnyei József:
20M kicsit soknak tűnik.

ld: www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/romokban-a-lakaspiac-magyarorszagon-hanyatlanak-az-arak-409346

"2012-ben egy használt lakás 9,9 millió forintot ért, átlagosan 300 ezer forinttal kevesebbet, mint 2011-ben. Az eladott lakások átlagos ára Budapesten 14,2 millió forint, a megyeszékhelyeken 9,5, a városokban 8,8, míg a községekben 5,6 millió forint volt. Az agglomerációkon kívül eső községekben ugyanakkor csak 3,8 millió forintért kelt el egy átlagos ingatlan."

Illetve; www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/ennyi-az-atlagos-lakasar-366739
"A Duna House által közvetített lakások átlagos ára 13,1 millió forint volt tavaly az utolsó negyedévben. "

Ha a fővárosi átlag 14M (és azóta estek az árak) a vidéki pedig jóval 10M alatti, akkor országos átlagra nem jöhet ki a 20M. 10-12M közé saccolnám.

1%-os kulccsal, az ingatlanvagyon 50%-nak adóztatására, 12M-es átlaggal számolva ~ 282 Mrd jön ki. Úgy tudom, a Gyurcsány-féle ötlet, 0.2-0.5%-os kulcsú volt, amelyeket sávosan alkalmaztak volna. Azaz ennek az összegnek kevesebb mint a felére lehetett volna számítani. Ezután lejön belőle még a kommunális adó 50 Mrd-ja és hozzájön az értékbecslés ill. értékellenőrzés költsége. És ezzel már 100 Mrd alatt vagyunk.

Magyarország egy szegény ország ...

Persze lehet följebb menni a kulccsal, akár 2% fölés is, de félő, hogy jelentős lenne az ellenállás :-)

weasel 2013.12.02. 23:26:09

@Dörnyei József:

Amúgy a vagyoni és ingatlanadókat az posztban említett előnyök miatt és is jónak tartom - általában. Egy fontos megválaszolandó kérdés azonban, hogy van-e elegendő felhalmozott vagyon a XII. és a II. kerületen kívül? :-)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.03. 00:39:59

@weasel:
Pontosan jól linket tettél be.
Az ingatlanadó azért is jó, mert jó gazdaság fenntartására ösztönzi a kormányzatot.

Ha a kormányzat felezi az ingatlanárakat, akkor feleződik az ingatlanadó is. Ergó a kormányzat ügyel arra, hogy ne döntse be az ingatlanárakat.

A te adataid az értékesített lakások ára. Mindig kevesebb drága és több olcsó lakást értékesítenek. Szerintem a piaci ár több, mint 10M átlagosan minden lakásra. Ma már inkább 10M felé, mint 20M felé lehet.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.03. 00:47:10

@Dörnyei József:
Az ingatlanadó helyes szerkezete kb. így néz ki:
2% maga az adó.
x Ft/év adómentes lakónként.

Az adót a lakó fizeti, akár tulajdonos lakja, akár bérlő.

Természetesen a be nem jelentett bérlő így nem jelent adókedvezményt, tehát van ok bejelenteni a bérlőt.

Mivel az adókedvezmény fix összeg, ezért a gazdag többet fizet, mint a szegény, mindezt egykulcsos adózás mellett...

Példa:
Ingatlanadó gazdag - 100M ingatlan - 2M/év - 4 lakó - 4 x 50K adókedvezmény - 1,8M adó/év

Ingatlanadó közép - 20M ingatlan - 400K/év - 4 lakó - 4x50K kedvezmény - 200K adó/év

Ingatlanadó szegény - 10M ingatlan - 200K/év - 4 lakó - 4x50K kedvezmény - 0Ft/év adó.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.03. 00:48:47

@Dörnyei József:
Több ingatlannal rendelkező befektetők csak 1 ingatlanra kapnak kedvezményt, a többiben vagy bérlő van vagy 2%-on fizetik az ingatlanadót.
süti beállítások módosítása