Energia - Elkezdték a fűtőelemeket kiemelni Fukushimában

2013.11.13. 12:54 :: Dörnyei József

Elkezdték a fűtőelemeket kiemelni Fukushimában, a 4-es reaktorból.

A TEPCO nagy csendben kiépítette a kiemeléshez szükséges berendezéseket a 4-es reaktor tetejére. Kettő fűtőelemet már ki is emeltek velük, most már csak a maradék ~1 500-at kell kiemelni.

Az egész operációt katonai titokként kezelték, ezért nem tudott róla senki kívülálló. Pedig szvsz. komoly megnyugvást okozott volna szerte az egész világon, ha tudunk arról, hogy épül már a kiemelő berendezés.

Az egyes fűtőelemek súlya kb. 300kg. Nem maradhatnak hűtés nélkül egy pillanatra sem, ezért egy tartályban kell kiemelni őket. A kiemelt fűtőelemeket aztán át kell szállítani a központi fűtőelem raktárba, ahol biztonságosan lehet tárolni őket.

A projekt kifejezetten jó.

A 4-es reaktor az ideális választás. Az 5-ös és 6-os reaktor nem sérült meg, ezért azokkal per pillanat nem kell foglalkozni. Az 1-3 reaktorok teljesen leolvadtak, ezért ott jóval komolyabb feladat lesz a fűtőelemek kiemelése.

A 4-es reaktor fűtőelemei alig sérültek, ha egyáltalán megsérültek, ezért a kiemelés egy bejáratott eljárás. Sokkal egyszerűbb, mint majd az 1-3 reaktoroknál lesz. A csapat gyakorlatot szerez a dologban, amit fel lehet majd használni a többi reaktornál.

A 4-es reaktor fűtőelemei a reaktor feletti tárolóban vannak, ami még jobban megkönnyíti a munkát. Az 1-3 reaktorok fűtőelemei benne vannak a reaktorban.

A projektre 1 évet szán a TEPCO, remélem, tartani tudják meg az ütemezést.

Amint kiemelték az összes fűtőelemet, nem lesz szükség a további hűtésre, ezért nem keletkezik több szennyezett hűtővíz sem ebből a reaktorból.

Feltételezhető, hogy miután végeztek a kiemelő berendezések felszerelésével a 4-es reaktoron, a TEPCO teljes titokban elkezdett dolgozni a következő, esetleg az összes reaktoron a kiemelő szerkezetek építésén.

Ha az 1-3 reaktorokból is ki tudnák emelni a fűtőelemeket, akkor az egész atomerőműben nem keletkezne több szennyezett hűtővíz, valamint teljesen elhárulna egy további katasztrófa lehetősége.

Ezután az atomerőmű lebontása már teljesen mindegy, hogy mennyi ideig tart.

Remélem, erre pár éven belül kiemelik az összes fűtőelemet az összes reaktorból.

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr495631321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása