Euró zóna - Véglegesedik a bankcsőd eljárás

2013.06.27. 16:51 :: Dörnyei József

Az EU pénzügyminiszterei megállapodtak a bankcsőd eljárás részleteiben. Az Euró válság miatt elképzelhetőek további bankcsődök, ezért nagyon fontos az, hogy hogyan kezeli a jövőben az EU a bankcsődöket.

Ciprus előtt a bankcsődök költségét az adott tagállam pengette ki a költségvetéséből. Ha ez tönkretette a tagállamot, ami jó pár tagállam esetén előfordult, akkor az EU-nak kellett beavatkoznia és kisegíteni az adott tagállamot.

Erre az EU a teljes válság során rengeteg pénzt elk*rt, több, mint egy évnyi EU GDP 30%-át.

Ennyi pénze még az EU-nak sincsen, ezért megoldást kellett keresni. A fordulópontot Ciprusnál érte el az EU, ahol több idióta ötlet után sikerült egy törvényes és jó megoldást találni.

Most ez a megoldás a hivatalos EU eljárás lett.

Az eljárás az, hogy bankcsőd esetén első körben a részvényesek/tulajdonosok felelnek a teljes befektetett tőke erejéig. Második körben a hitelezők felelnek, tehát a bank által kibocsátott kötvényt vásárló befektetők. Harmadik körben pedig a betétesek felelnek a €100K feletti betéteik teljes összegével.

Ezzel a módszerrel a becsődölt bank kintlevőségeiből 100%-ban fedezni tudják a csődöt, az adófizetőknek egyetlen eurójába sem kerül az, ha egy bank becsődöl.

A bankok per pillanat még tagországi felügyelet alatt maradnak, tehát a tagországok pénzügyi felügyeletei figyelnek arra, hogy egy bankot mikor kell csődeljárás alá vinni v. átstrukturálni.

Ez azonban jövőre megváltozik és az összes bank az ECB felügyelete alá kerül. Onnantól az ECB felügyeli az összes bankot az euró zóna országaiban és az ECB dönti el, hogy mikor érett meg egy bank a csődre vagy átstrukturálásra.

Ezzel a lépéssel az Euró zóna teljesíti a tervezett bankunió egyik alapfeltételét.

Szólj hozzá!

Címkék: EU EUR Euró válság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr245380857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása