Adórendszer - Az EU átáll Sales Tax adóra a jelenlegi VAT-ről

2013.06.24. 09:50 :: Dörnyei József

Végre az EU bürokratái is rájöttek arra, hogy a VAT nem működik az EU-ban. Minden országban elképesztő pénzeket csalnak el a bűnözők VAT csalással. Magyarország volt az egyik első ország, ami elkezdte bevezetgetni a Sales Tax-ot egyes iparágakban. Sajnos a csalás jellegéből fakadóan csak annyit sikerült elérni, hogy a bűnözők más termékekre álltak át.

A megoldás egyszerű, át kell állni 100%-ban Sales Tax-re. Az EU végre vette a lapot és alapból engedélyezi az átállást, sőt, most már az EU javasolja a tagállamoknak, hogy egyes iparágakat állítsanak át Sales Tax-re. Egyelőre ezek a telekom és az energia, de a lista bővülni fog.

Magyarországnak most van egy esélye egy huszáros vágtával a teljes adórendszert átalakítani Sales Tax-re. Ez azzal az előnnyel járna, hogy Magyarországon nem lehetne csalni, máshol meg igen. Ez egy hatalmas versenyelőny lenne pár évig, amíg a teljes EU át nem áll Sales Tax-re.

Magyarország azért is léphetné meg a dolgot, mert már van benne tapasztalata, nálunk már évek óta működik a Sales Tax. Ha most meghoznák a törvényt, akkor Január elsejétől már át is lehetne állni.

Remélem, a kormányzat él a lehetőséggel...

Nálunk még az az előny is megvon, hogy az ÁFA szó Sales Tax-et jelent, meg sem kell változtatni. :-)

komment

Címkék: Magyarország EU Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr595375376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2013.06.25. 13:25:55

Sajnos én nem tudom, hogy mi a különbség/előny. Kifejtenéd?!

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.25. 14:25:59

@Zime:
Beletettem kettö linket a szövegbe, ahol szerepel a VAT és Sales Tax közötti különbség, valamint az, hogy hogyan csalnak most az EU-ben a VAT-vel.

Zime 2013.06.25. 17:43:33

OK, köszi!

Már csak azt nem értem, hogy miért jobb megutaztatni az árut, és azután nem befizetni (elcsalni) az ÁFÁ-t, mint kapásból elcsalni (utaztatás nélkül)?

Nem értek az export-importhoz, azért kérdem.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.26. 13:30:39

@Zime:
A NAV is tudja, hogy sokan csalnak, ezért EUs üzletnél ÁFA-t csak akkor térít vissza, ha megvannak hozzá a fuvarlevelek is. Ezért az EU ÁFA csalók megutaztatják az árut a papírért.
süti beállítások módosítása