Gazdaság - Az ingatlanpiac hatása a mobilitásra

2013.05.14. 10:13 :: Dörnyei József

A munkavállalók mobilitása kiemelkedően fontos egy sikeres gazdaságban. Ha alacsony a mobilitás, az károkat okoz a cégeknek és a munkavállalóknak is.

A munkahelyeket úgy igyekeznek létrehozni a cégek, hogy minden erőforrás a rendelkezésükre álljon, amibe beletartozik a munkavállaló is.

Persze tökéletes soha nem lesz a választás és előfordul, hogy a munkavállalónak kell odaköltöznie, ahol a munka van.

Természetesen csak a jobban megfizetett munkahelyek mobilisak, tehát szakmunkástól felfelé. A minimálbér vagy ahhoz közeli munkahelyek nem lehetnek mobilisak. Sajnos van, aki emiatt sír, ezek tipikusan pénzügyi analfabéták.

Az ingatlanpiac hatással van a mobilitásra, tudja fékezni azt.

Ha jól megy az ingatlanpiac, akkor nincsen akadály a mobilitás előtt, a dolgozó el tudja adni az ingatlanát az egyik városban és tud vásárolni egy másik ingatlant egy másik városban.

Ha azonban rosszul megy az ingatlanpiac, akkor az gátolja, akár teljesen meg is akadályozza a mobilitást. Ha a dolgozó nem tudja eladni az ingatlanát az egyik városban, akkor nem tud átköltözni a másik városba.

A lakhatási költségek kb. a családi bevétel 1/3-át jelentik. Ha a dolgozó nem tudja eladni az ingatlanát és venni egy másikat, akkor ezek a költségek 2/3-ra növekednek és ezzel megfizethetetlenek lesznek. Ezek az arányok nagyon durván szórnak, de kb. az 1/3 egy jó szám.

A másik hátráltató tényező a költözés költsége. Magyarországon ez 4% illeték, 2x1% ügyvédi díj, 3% ügynök költség, 1% költöztető cég - összesen 10%. Ez egy igen komoly költség. Egy 20M ingatlannál 2M. Ha feltételezünk egy nettó 400K munkahelyet, amiért a költözés történik, akkor 5 hónap teljes bevétele szükséges a költözés árának kipengetéséhez.

Ezért nem lehetnek mobilisak a minimálbéres dolgozók és nem is mobilisak sehol a világon. Az életben nem tudnák kipengetni a költözés költségeit.

komment

Címkék: Társadalom Ingatlan Gazdaság Munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr255298425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása