Társadalom - Helyi rendőrségek alakulnak Mexikóban

2013.03.28. 09:23 :: Dörnyei József

Egy társadalomban mindig rend van. A jól működő társadalmakban törvényes rend, a nem jól működő társadalmakban csak rend.

Mexikóban olyan szintre jutott a bűnözés, amit nem visel el a társadalom. A bűnbandák szó szerint rettegésben tartják a lakosságot, a rendőrség részben korrupt, részben tehetetlen.

A válasz meg is érkezett, városi szinten kialakultak helyi rendőrségek, amik fenntartják a rendet. A bűnbandák persze őket is támadják, de ezek az önkéntes rendőrségek sokkal erősebbek, mint az állami rendőrség. Egyrészt sokkal többen vannak, másrészt nem kötik őket a törvények. Ha egy bűnbandát elkapnak, akkor például nincsen tárgyalás, hanem helyben és nyomban ki is végzik őket. Tárgyalást csak a korrupt rendőrök kapnak, őket nem végzik ki, csak átadják az ügyészségnek. Egyenlőre. Ha kiderül, hogy a korrupt rendőrök mégis megússzák a dolgot, akkor lehet, hogy ez is változni fog.

Eredménye is van a dolognak, a tarkón lőtt bűnöző a legritkább esetben lesz visszaeső...

Minden társadalomnak alapvető igénye van a rendre. Ha az állam nem képes rendet csinálni, akkor egészen biztos lehet abban, hogy a lakosság majd fog.

Magyarország még nem Mexikó, de érdemes lenne elgondolkozni a bűnözök elleni szigorúbb ítéleteken, valamint a halálbüntetés visszaállításán.

Szólj hozzá!

Címkék: Társadalom Bűnözés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr745177119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása