Tudomány - Érdekességek, amiknek van jelentősége

2013.03.22. 15:57 :: Dörnyei József

Két érdekes dologról írok, amikről téves elképzelések terjedtek el a köztudatban. Mindkettőnek van gyakorlati jelentősége is.

Az első tévképzet az, hogy a CERN, a Svájci nagy hadron ütköztető létre fog hozni egy fekete lyukat, ami el fogja nyelni a földet.

Ez a legjobb téves elképzelés, mert félig igaz. A CERN valóban létre tud vagy a jövőben, amikor jobban beállítják, létre fog hozni fekete lyukat. Ennyiben igaz. A keletkező fekete lyuk azonban emberi időben mérve azonnal el is párolog. A fekete lyukakról azt mindenki tudja, hogy semmi nem tudja őket elhagyni, még a fény sem. Amit kevesen tudnak, hogy létezik az úgynevezett Hawkings sugárzás. Ez a fekete lyukak által a quantum hatások miatt kibocsátott sugárzás. A sugárzás mértéke fordítottan arányos a tömeggel, ezért egy kicsi tömegü fekete lyuk nagyon erősen sugároz, míg egy nagy tömegü alig valamit. A CERN által létrehozott fekete lyuk tömege iszonyatosan kevés. A Hawking sugárzással azonnal kisugározza az összes energiáját/tömegét és elpárolog. Eddig már több kísérletben hoztak létre ilyen kis tömegü fekete lyukat, ami azonnal el is párolgott, most mérésekkel próbálják igazolni, hogy valóban ott volt arra a nagyon kis időre, amíg "él".

A második tévképzet az, hogy egy elképzelt, fénysebesség körüli sebességgel utazó űrhajót küldve egy távoli csillagra, az űrhajó ideje lelassul, ezért nagyon sokáig tart az utazás a föld szempontjából.

Ez megint félig igaz. Az űrhajón lelassul az idő, a földön azonban nem. Ha egy csillag mondjuk 5 fényévre van, akkor, ha az űrhajó a fénysebesség 90%-val halad, akkor kb. 5,55 év alatt ér célba földi időben mérve. Számunkra tehát semmit sem jelent a lassuló idő, nem is kell nekünk foglalkozni vele.

Az idő az űrhajóban lassul le. Az űrhajó számára nem 5,55 év, hanem 5,55 év * 0,43 = 2,42 év telik csak el.

Ha sikerülne megvalósítani egy transzportert, ami fénysebességű üzenetté alakítana pl. egy utazót, amit aztán a célban rakna össze a transzporter másik fele, akkor a földön az út pontosan 5 évig tartana. Azonban a fény számára nem létezik idő, az utazó számára semennyi idő nem tellene el, ő azonnal kilépne a transzporter túloldalán.

Szvsz. ez lesz majd egyszer az űrutazás gyakorlati formája. Nem lesznek távolságok, mert az utazó számára nem telik az idő egyáltalán.

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr505162782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása