Euró válság - Ciprust kisegítik, de ellopják a bankbetétesek pénzét is

2013.03.17. 16:40 :: Dörnyei József

Ciprus nem kap már 1 éve hitelt a nemzetközi tőkepiacokon. Igazából önhibáján kívül, mert sokkal jobb államháztartási adatai vannak, mint pl. Magyarországnak vagy az EU átlagnak.

Az EU-hoz fordult és kapott €10 Mrd hitelt. Cserébe az EU elvárja, hogy a bankbetétesek pénzének 10%-át ellopja a Ciprusi állam.

Ebből jön még €5,8Mrd bevétel, a kettő együtt bőven elegendő arra, hogy Ciprus könnyen túlélje a válságot. A teljes összeg megszünteti a teljes államadósságot.

Az intézkedés példa nélküli és nagyon káros.

Eddig a bankokban biztonságban tudták a betétesek a pénzüket. A lehető legnagyobb biztonságban, ami csak létezhet. Ez a biztonság mától eltűnt az EU vergődő országaiban.

A bankban nincsen már biztonságban senki pénze, ha az államnak szüksége van rá, mostantól simán ellophatja. Ciprus a példa rá, hogy ez az EU-ban nem csak lehetséges, hanem az EU által kötelezően végrehajtandó dolog.

Eddig csak és kizárólag az adott ország hitelezői voltak veszélyben. Aki nyilván ismerték a rizikót és annak tudatában adtak kölcsönt az adott országnak. Senkinek nincsen problémája azzal, ha államcsőd esetén a hitelezőket nem fizeti ki a csődbe ment állam.

De a banki betétesek nem adtak kölcsönt senkinek. Ők a bankban tartották a pénzüket, jó állampolgárként.

A módszer minden szempontból helytelen.

Az eredmény az lesz, hogy tömegesen menekül ki mindenki a veszélyeztetett EU államok bankbetéteiből. Példa erre Portugália, Olaszország és Spanyolország. Ha nincsen biztonságban helyben a bankbetét, akkor mindenki nyit egy bankszámlát Németországban és ott tartja a pénzét.

Nem kell senkinek elragozni, hogy mivel jár ez a már amúgyis bajban lévő országoknak.

Nem tudom, hogy ki volt az istenverte idióta, aki ezt kitalálta, de lehet, hogy ezzel a lépéssel sikerül elsüllyeszteni a Eurót mindörökre. De az ezt nem is sikerült elérnie, mindenesetre ekkora szöget még senki sem ütött az Euró koporsójába, ez teljesen biztos.

Szólj hozzá!

Címkék: EU EUR Euró válság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr335139645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása