Technológia - Elektromos autók - lassú haladás

2013.02.04. 21:17 :: Dörnyei József

Az elektromos autók elterjedése Japánon kívül igen alacsony. Japánban 2012-ben már az új autó eladások 40%-a volt valamilyen elektromos autó, a US-ben csak 3%. Az EU-ból nincsen megbízható statisztika, de hasonló lehet az arány, mint a US-ben.

A probléma technológiai. Nincsen megfelelő áron megfelelő aksi. Emiatt az elektromos autók jóval drágábbak, mint a hagyományos társaik.

Ráadásul az autógyártók jó része a hybrid autókba Li-Ion aksikat szerel, pedig ezek alig valamit tudnak visszanyerni a fékezés közben elveszett kinetikus energiából. Van erre megfelelő technológia, a szuper kapacitorok, de ezek drágábbak az aksiknál, emiatt nem nagy népszerűségnek örvendenek.

A világsajtó elkezdte temetni az elektromos autókat, pedig stabilan nő az eladott autók száma minden régióban és egyre több és kiforrottabb modell jelenik meg.

Az alternatívaként felhozott hidrogén autó akkor lenne valódi alternatíva, ha a hidrogént CO2 generálása nélkül tudnánk gyártani. De nem tudunk, ma a hidrogént földgázból gyártják. Könnyen belátható, hogy sokkal hatékonyabb egyből a földgázzal hajtani az autót...

A jelenlegi technológia szinten az elektromos autó a következő lépcsőfok. Elsősorban szuper kapacitorral kell felszerelni, kötelező jelleggel, majd aksival. A törvényhozóknak nem a kibocsátást kell korlátozniuk, hanem ennek a két energiatárolónak a kötelező beépítését kell előírniuk minden személyautóba, évente növelt kapacitással.

A szuper kapacitorok elektronikus alkatrészekből készülnek, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségben gyártva extrém olcsók lesznek. A mai ár évente feleződhet. A ma még $1000/autó ár gyorsan lecsökkenhet a semmibe, annyiba kerül majd ez az alkatrész, mint az autórádió...

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem Energia Autó Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr455063052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása