Befektetés - Ingatlan

2012.09.18. 15:02 :: Dörnyei József

Az ingatlan befektetés elönye az, hogy Magyarországon egyelőre nagyon kedvező feltételekkel lehet adózott bevételhez jutni. Az ingatlan befektetést kockázatmentesnek reklámozzák, de messze nem az.

Per pillanat kedvező áron lehet ingatlant vásárolni Budapesten, valamint természetesen Magyarországon bárhol. Ez nem lesz mindig így, érdemes most vásárolni még akkor is, ha egyelőre nem tervezünk tenni semmit az ingatlannal.

Az ingatlannak vannak folyamatosan jelentkező költségei. Ebből a legmagasabb a befektető tulajdonos számára a közös költség. A többi költség normál esetben minimális üres ingatlan esetén, fűteni a legtöbb ingatlant télen sem kell v. ha mégis, igen alacsony az összeg. A szolgáltatások alapdíja is alacsony, a biztosítás díja is az.

Amire mindig figyelni kell, az az ingatlan adó. Ez már fájni tud ott, ahol van. Előbb vagy utóbb Magyarországon is lehet majd egyszer általános ingatlanadó. Ha ezt egyszer bevezetik, akkor mértékétől függően a teljes ingatlan piacot át fogja majd alakítani, de jelenleg nincsen.

Ha van bérlő, akkor a költségeket adózástechnikai okokból, elszámolás technikai okokból, valamint józan megfontolásból is a bérlőre kell hárítani. Ez azt jelenti, hogy minden szolgáltatást neki kell fizetnie, az ö nevére kell átíratni az áramot, gázt, vizet és minden mást, amit lehet. A közös költséget nem tudom, hogy lehet-e, de ha lehet, akkor érdemes.í

Minden jövedelem ugyanis, amit a bérlőtől kapunk, adóköteles. Tulajdonosonként évi 1M összegig kb. 20% adó sújtja, afelett pedig 35% körüli adó. Pontosabb számot a mai gyorsan változó világban nem tudok írni, ez is csak per pillanat érvényes, jövőre ki tudja, hogy mennyi lesz az adó.

Az adózott értékből még le kell számítani az ingatlan értékcsökkenését. Ez nem elhanyagolható összeg, egy felújítás komoly pénzbe kerül és nem írható le az adóból v. csak elenyésző mértékben.

Jó bérlőt találni nehéz. A jó bérlő több évig bérli az ingatlant és nincsen vele gond. Magyarországon a bérlők rövidebb időre bérelnének és vannak velük gondok.

Az ingatlant nem szabad Magyarországon ingatlanos kezébe adni, hogy kezelje. Ö ki fogja adni olyan bérlőnek is, akinek épeszű ember a sajátját soha az életben ki nem adná. Az ingatlanost nem érdekli, hogy mi lesz a sorsa az ingatlannak, őt a jutalék érdekli.

Tehát arra fel kell készülni, hogy az ingatlan managelése teljesen a mi feladatunk lesz. Akinek erre nincsen ideje, lehetősége vagy energiája, annak nem való ez a befektetési forma.

Fontos még tudni, hogy Magyarországon ha a bérlő nem rendezte a szolgáltatásait, a szolgáltató egy érthetetlen rendelet miatt az ingatlan tulajdonosától is bevasalhatja az összeget. Ez valószínűleg EU és alkotmány ellenes, de per pillanat tudomásom szerint így van. Persze lehet, hogy javítottak már rajta, ha valaki máshogy tudja, írjon. Mindenesetre ma Kiss Pista adósságát kifizettetik Nagy Jánossal...

Kockázatot jelent még a nem fizető bérlő. Magyarországon szocializmus van, tehát a nem fizető bérlőt nem lehet csak úgy kilakoltatni. Normál esetben az állam a szocializmus költségeit leveri a teljes választó népességen, ami valamilyen szinten érthető, hiszen ők választották ezt a rendszert. De ebben az esetben csak és kizárólag a tulajdonoson verik le. Mert az állam elvileg mondhatná, hogy a nem fizető bérlőt akkor befogadja és ad neki szükség szállást. De nem ezt mondja, hanem a bérbeadónak kell ingyen lakhatást biztosítania a lumpinak...

Szóval ez egy komoly veszélyforrás és ezért nagyon fontos a "jó" bérlő és ezért kell távol maradni azoktól, akiknek épelméjű ember nem adná ki az ingatlanát.

komment

Címkék: Ingatlan Befektetés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr84785938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2012.10.14. 13:51:43

A közüzemet soha nem szabad a bérlőre íratni!
Te is említetted, hogy nem lehet a bérlőt kilakoltatni csak úgy. Ám ha beballagok az áramszolgáltatóhoz, és kiköttetem az áramot, akkor a bérlő mégiscsak ki fog vonulni a lakásból vagy fizet, hiszen áram nélkül nem tud élni.

(OFF: többször is láttam nálad az egyeNlőre szót. Egy meccs szokott 0:0 esetén egyeNlőre állni, amire te gondolsz, a "most még" értelemben, az EGYELŐRE N nélkül.)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.10.14. 14:19:10

@Nűnű: Részben igazad van. De ha nem iratod rá a közüzemet a lakóra, akkor adót kell utána fizetned, mert nem leírható költségként.

Tehát 20% adót (vagy 35% adót) tudsz azzal megspórolni, ha átiratod.

Ha ezt az adót befizeted, akkor nagyon könnyen veszteségesbe fordul az üzlet.

Ha meg nem, akkor a következő NAV ellenőrzésen lesznek feléd igen drága kérdések...

Az "egyenlőre" nekem mást jelent, mint neked, ami szvsz. tájszóvá teszi. Tolna megyében így használják. Hoch magyar szerint ezek szerint helytelenül.
süti beállítások módosítása